Bagà és el lloc de la meva infantesa i és l'últim poble de les comarques barcelonines. Abans la carretera s'acabava allà, fins que la van allargar fins a Coll de Pal, primer, i varen construir la del Túnel del Cadí, després. Val la pena deixar-se perdre pels seus carrerons costeruts, creuar el riu Bastareny pel Pont de la Vila, gaudir de la plaça porxada d'origen medieval o del Palau de Pinós. Pujar fins a Coll de Pal, límit provincial, visitar Sant Joan de l'Avellanet o el Santuari de Paller. Allà on mireu, hi trobareu alguna cosa per descobrir.

Bagà es troba situada a la preciosa vall del riu Bastareny, afluent del Llobregat, a recer de la Serra del Cadí. Fou fundada al segle XIII pels senyors de Pinós, que hi varen aixecar una vila franca als peus del seu castell. Passejar pels seus carrerons ens farà respirar aires medievals. Cal destacar-ne la Plaça Porxada, on es celebren totes les festes de la vila i que no us podeu deixar perdre.

Enfilant-vos pels carrerons del centre històric de la vila arribareu al Palau de Pinós, que data del segle X. En direcció contraria, baixant cap al riu des de la plaça, trobareu l'església de Sant Esteve, originalment d'una sola nau d'estil gòtic. Podem creuar el riu pel Pont de la Vila, d'època medieval. Abans, però trobarem els antics molins que en un principi varen ser fariners i posteriorment es van aprofitar per a usos industrials.

Ja a l'altra banda del riu, us recomano de fer una passejada per la Via del Nicolau fins a Sant Joan de l'Avellanet. Aquest bonic camí segueix l'antic traçat d'una via que servia per transportar troncs en vagonetes que baixaven pel seu propi pes. Sant Joan de l'Avellanet és una petita església romànica que es troba entre Bagà i Gisclareny.

Als voltants de Bagà, també hi trobareu el Santuari de Paller, del segle XVIII quan va substituir el del segle XIII que es trobava a l'indret avui conegut com a Paller de Dalt. La Mare de de Déu de Paller és la patrona de la Vila. Un altre lloc d'interès és Coll de Pal, ja dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró i on hi trobareu una petita estació d'esquí. S'hi arriba per la carretera BV-4024, que originàriament es volia fer arribar fins a La Molina. A la mateixa carretera, podem fer una parada al mirador dels Orris des d'on gaudirem d'unes vistes espectaculars.

Trobareu aquesta i més informació a la web de Turisme de Bagà.