Aquesta setmana he tornat a passar per Sant Pau del Camp, un antic monestir romànic que hi ha a la citat de Barcelona. Aquest lloc és una d’aquelles coses que no sabies que existien i que descobreixes de tant en tant, per casualitat. El descobriment va ser fa uns quants anys quan passejava pel Barri del Raval —no recordo exactament què hi havia anat a fer— i vaig trobar-m’ho de cara. Vaig comentar la troballa amb una amiga que va resultar que el coneixia molt bé i me’n va parlar. Pocs dies després hi vàrem anar, junts, a fer la visita pausada que el lloc mereix.
El fet de trobar-hi la làpida del comte Guifre Borrell, datada l’any 911, fa suposar que llavors el monestir ja devia tenir certa importància. Aquesta làpida, a més, permet considerar la possibilitat de que el comte de Barcelona en fos el fundador. Tot i la seva importància monumental en trobem documentació escassa i confusa. La primera referència escrita data de l'any 985, quan Al-Mansur va atacar Barcelona. Tenint present que llavors el monestir estava aïllat i fora muralles, podem suposar que l'atac va destruir-ne els arxius deixant el monestir en molt mal estat.
A l'entrada ens informen que una de les particularitats d'aquest monestir romànic, és tenir un dels claustres més petits i únics de tota Europa. Aquest claustre ens enamora, un lloc tranquil que convida al silenci, a gaudir de cada pedra o a asseure'ns en un racó a gaudir d’una estona de lectura. No sembla que siguem al mig de Barcelona. Quan hi passegem, tenim la sensació de que el temps s'hi ha aturat. La particularitat que fa aquest claustre tan encantador en són els seus arcs polilobulats, de clara inspiració àrab i únics en l’arquitectura romànica europea.
Quan visiteu el claustre, fixeu-vos que els arcs no són iguals: uns tenen tres lòbuls i altres en tenen cinc. Val la pena entretenir-se contemplant l'ornamentació dels capitells tot i que no és gaire variada i que molts van ser devastats. Hi trobareu majoritàriament una decoració vegetal amb alguns animals fantàstics, però intenteu trobar-ne dos: un amb la representació d'Adam i Eva al costat de l'arbre i la serp del pecat i un altre que representa una dona turmentada per dos gripaus que li devoren els pits.
Es tracta d'una de les esglésies més antigues de Barcelona que havent patit nombrosos atacs, incendis i reconstruccions es troba en molt bon estat de conservació. L'església, renovada cap al segle XIII, és de planta de creu llatina, lleugerament guerxa, amb tres absis i volta de canó apuntat. El braç dret del creuer enllaça amb la sala capitular, d'estil gòtic, i que també comunica amb el claustre romànic. Per fer-ne la portalada es van aprofitar dos capitells de marbre d'origen visigòtic.
El monestir es pot visitar de manera lliure, cada dia de la setmana excepte els diumenges quan s’hi fa una visita guiada. Abans d’anar-hi recomano consultar-ne els horaris i el preu de les entrades.