L'Escala: sal i anxoves

Si bé les anxoves en salaó són populars en molts pobles de la nostra costa, on són més famoses és a la vila de l'Escala, a l'Alt Empordà. Aquesta indústria ha estat motor econòmic de la vila i és el que l'ha fet coneguda arreu del món. Les seves fàbriques artesanals són ben conegudes i elaboren un producte de molt alta qualitat.

La pesca de l'anxova es realitza amb unes barques que s'anomenen teranyines, pel mètode de pesca que fan servir, a l'encesa. Això és: una barca petita amb una gran lluminària atrau el peix cap a la superfície, mentre la barca de pesca, va estenent la xarxa al voltant del banc de peixos. En acabar de tancar el cercle, la xarxa es tanca per la part inferior, creant una mena de sac on queda atrapat tot el peix.  


Una bona visita que podem fer a la vila està relacionada amb la sal, que també va ser molt important, i les anxoves. A l'antic escorxador hi trobem el Museu de l'Anxova i la Sal, que ens mostra la història de la pesca i de la salaó d'Anxoves. Imprescindible, també, la visita a alguna de les cases on es fan aquestes anxoves, com la fàbrica museu d'Anxoves Solés.

La sal arribava a l'Escala en grans vaixells i, mentre va ser monopoli reial, es guardava a l'Alfolí de la Sal. Aquest edifici, que trobem prop de l'antic port, data de finals del segle XVII i va fer la funció com a magatzem de sal entre els anys 1716 i 1869, quan s'acaba el monopoli reial.