Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi

La vinya és el que ha fet el Bages com el coneixem. Tot i que avui el Pla de Bages és una de les denominacions d’origen més petites, no fa tantes dècades, la comarca era tota vinya, amb milers d’hectàrees conreades. Durant algunes dècades del segle XIX, va arribar a ser la va ser la comarca amb més vinya de Catalunya, amb gairebé 28.000 hectàrees cultivades. Que el conreu de la vinya ve de lluny ho sabem pels testimonis del seu cultiu en alguna vil·la romana i de testimonis medievals que interpretaven el nom del Bages com a una derivació de Bacus, el déu del vi. 

Està clar, doncs, que el conreu de la vinya ve de lluny, i que s’ha mantingut durant segles. Una vinya que ha modelat la comarca i ens ha deixat testimonis arreu: feixes, barraques, cellers i, fins i tot, tines per l’elaboració del vi que es construïen a peu de vinya, com les tines de la Vall del Flequer, que no us podeu perdre. Per descomptat us recomano que visiteu els seus cellers i que tasteu els seus vins.

Aquest passat queda palès en totes les cases que es van construir els segles XVIII i XIX. Difícilment en trobarem alguna sense celler. En un d’aquests espais de Sant Fruitós de Bages s’hi ha instal·lat el nou espai museístic dedicat a La Memòria de la Vinya i el Vi. És un espai que posa en valor els testimonis orals d’aquelles persones de la vila que varen treballar a la vinya i d’aquelles que han donat al museu els diferents objectes que s’hi exposen.


Es tracta d’un petit museu que ens transporta a un passat en que la vinya predominava la comarca, tot  fent un recorregut per la seva història. A banda dels testimonis orals, hi trobem botes, ampolles, porrons,  portadores o carros. Tot un seguit d’objectes que molts recordarem com si fos ahir. Veurem com la vinya va influir en els habitants de la comarca i prendrem consciència de la importància que hi va tenir —i encara hi té—  la vinya. Recordarem els temps de verema, quan es feia a mà i els veïns s’ajudaven els uns als altres, normalment acabant-la amb una festa per celebrar que tot havia anat bé.

«Una mirada a la història de la vinya i el vi al Pla de Bages. La importància de la memòria oral com a transmissor del coneixement.»

A banda d’aquests objectes més quotidians, com els porrons de vinya, els falçons o les portadores, també hi ha espai dedicat a l’arquitectura de la vinya, de pedra seca, on predominen les barraques quadrades o rodones o les tines que ja he comentat. També hi ha una secció dedicada al llevataps més conegut, un invent del santfruitosenc Ramon Brucart i que ha estat premiat a nivell internacional. 

Hi havia, però, part del vi que no es podia vendre, ja que no tenia prou graduació. Aquest vi es portava a les fassines on es dedicava a la destil·lació. A Sant Fruitós de Bages hi havia dues destil·leries que produïen licors de manera artesanal: Cal Cura i Cal Morell. D’aquesta última empresa, que feia licor d’anís i altres cremes, podem veure els preciosos alambins que s’exposen al museu. 

Com he dit, es tracta d’un museu petit però que no us podeu deixar perdre. La visita val molt la pena i us tractaran d’allò més bé.