La torre de Ca n'Altimira, Barberà del Vallès

Tot i que és visible des de força llocs si ens hi fixem una mica, aquesta Torre Medieval passa molt desapercebuda i és, fins i tot, desconeguda per la gran majoria dels que vivim per la zona. Possiblement perquè es troba en un lloc d’accés no gaire conegut, a tocar del cementiri des d’on si pot accedir amb facilitat. També s’hi pot arribar pujant per un corriol costerut des del camí que ressegueix el riu Ripoll. Tot i això, si hi anem, no podrem accedir a l’interior i haurem de mantenir la distància perquè la torre es troba dins d’una tanca de protecció.

Es tracta d’una torre d’origen medieval, dels segles XI o XII i està situada en un punt elevat al marge esquerre del riu Ripoll des d’on tenia bon control del curs del riu. També es troba relativament a prop del Castell de Barberà, i possiblement fou un enclavament auxiliar per la seva defensa. És de construcció posterior al castell, però coetània amb l'església de Santa Maria, més coneguda com La Romànica

No s’ha trobat cap referència documental de la torre. Declarada bé cultural d’interès nacional, va ser descoberta en enderrocar el mas de ca n’Altimira l’any 1972. Va ser aprofitada durant segles com a part de la casa, que datava del segle XVI. De ben segur,  abans de la construcció de la masia, la torre era més alta que no la podem veure ara.

Avui ens trobem amb una torre d’estil romànic, de planta quadrada, de 5,3 metres de costat i una mica més de 7 metres d’alçada, amb dues plantes. A la planta superior hi ha tres obertures i a la inferior una porta d’accés, molt primitiva, en arc de mig punt. A banda de ser una torre de guaita, possiblement també feia de colomar, segons es dedueix de les obertures d’entrada dels coloms que es pot veure en un dels murs. És de suposar que aquest fos el motiu pel que el mas també fou conegut amb el nom de La Palomera.