La Vall d'Horta: Vins, Poesia i Modernisme

Ara ja fa prop de quatre anys que vàrem descobrir el projecte de La Muntada i els seus vins 5 quarteres. Cada cop que hi hem fet una visita, hem gaudit de les propostes enoturístiques de l’Adrià i l’Àngela. És per aquest motiu que, aprofitant aquestes setmanes de confinament comarcal, vàrem decidir voltar pel Vallès Occidental i tornar-hi per conèixer de primera ma l’evolució del seus vins i del seu projecte.

Al fons de la vall, sota el Montcau hi ha el Marquet de les Roques, la casa pairal i residència d’estiu del poeta Joan Oliver (Pere Quart)

La Muntada és una masia que trobem a la Vall d’Horta, al terme de  Sant Llorenç Savall, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. És una vall amb molt d’encant i amb molta història. Ja us vaig parlar també de la gran quantitat de barraques de vinya que testimonien el seu passat vinícola. Antigament, abans de la plaga de la fil·loxera, tota la vall era vinya. Ara la vinya que hi veiem és la del projecte de recuperació de La Muntada.

Però a banda de vinya i natura, a la mateixa Vall d’Horta també hi trobem modernisme i literatura. A fons de la vall, sota el Montcau, hi ha l’imponent casal del Marquet de les Roques, una construcció modernista que l’avi de Joan Oliver va fer aixecar sobre una masia del segle XIII. La reforma, feta a finals del segle XIX, va ser obra de l'arquitecte Juli Batllevell, que li donà l’aspecte actual de barreja de masia i castell senyorial. Durant molts anys, la casa pairal del poeta va ser-ne també la seva residència d’estiu.

Mai no oblidaré les nits d'agost al Marquet de les Roques, al fons de la vall d'Horta, sota el Montcau. El Marquet és un castell construït amb la pedra vermellosa del país, combinat amb el maó vist. Al Marquet he passat les temporades més felices de la meva vida. Les nits sobre tot prenien una serenitat i una transparència gairebé màgiques. (Joan Oliver).

Avui el Marquet és propietat de la Diputació de Barcelona, i a banda de l’edifici principal també es conserven l’antiga masoveria, adossada a l’edifici, les corts i la capella. Va ser en aquesta masoveria on l’Adrià Garriga va començar el projecte de recuperació de la vinya i els vins 5 quarteres. Per problemes estructurals a l’edifici, que espero es puguin reparar aviat, l’Adrià i la seva família es van traslladar a la Muntada, una masia a la mateixa zona.

La barraca de vinya de la mutada va ser restaurada fa un parell d’anys. Vaig tenir la sort de poder-hi col·laborar unes estones i millorar la meva tècnica de la pedra seca.

En aquesta visita vàrem tenir l’oportunitat de tastar els primer dos vins a l’eixida del davant del Marquet mentre l’Adrià ens parlava no només dels vins, també del poeta, de la història de la casa i de la Colla de Sabadell. Unes històries que fan venir ganes de seguir escoltant i saber-ne més. Una mica més tard vàrem anar cap a la Muntada, on després de visitar les vinyes i una de les barraques de vinya de la zona, vàrem tastar els altres dos vins en un racó molt agradable al costat de la riera. 

Els vins d’enguany són quatre: Un blanc de picapoll, un negre Ulldellebre i Samsó, amb 6 mesos de bota, i dos Sumoll, un de rosat i un de negre. El Sumoll Sagnat és un rosat aprovençat que s’elabora a partir de most flor, el primer que flueix pel propi pes del raïm. No us parlaré més dels vins, només us diré: tasteu-los! Els trobareu a comerços especialitzats de la comarca o la seva botiga online.