La Pobla de Segur: Conjunt modernista de la Casa Mauri


A la Pobla de Segur hi ha un dels pocs exemples de modernisme de muntanya del nostre país. El conjunt gira entorn de la Casa Mauri, un gran edifici amb aspecte de palauet fortificat, i actualment consta de tres edificis: el Molí de l'Oli, la Casa Mauri i la cotxera. Avui en dia aquest conjunt és de propietat municipal i l'oficina de turisme hi organitza visites guiades.

Tot el conjunt va ser edificat per en Ramon Mauri i Arnalot, fill de la Pobla de Segur i i paleta de professió. En Ramon Mauri (La Pobla de Segur 1851 - Barcelona 1928) va fer fortuna a Madrid, on es va establir com a constructor. Allà hi va introduir el sistema de construcció d'escales amb volta catalana i hi va construir diversos edificis. En tornar a la Pobla, va començar la construcció d'un molí d'oli en uns terrenys adquirits a les afores de la vila.


Al mateix temps va començar a construir, al costat del molí, la seva residència d'estiueig, va ser construïda imitant l'estil romànic. La casa imita un edifici fortificat, amb planta rectangular i dues torres, tot plegat coronat de merlets de formes arrodonides. Antigament una de les torres estava coronada amb una cúpula avui desapareguda. Tot i que la casa no presenta les ondulacions típiques de l'estil modernista, està tota ella decorada amb vitralls, forja i mosaics; aquests últims  obra de Lluís Bru, qui també fou autor dels mosaics del Palau de la Música Catalana i de l'Hospital de Sant Pau. El trencadís decora finestres, cornises i merlets amb motius animals, vegetals, religiosos i catalanistes. Destaquen motius amb les inicials del propietari i és repeteix la figura d'un ocellet de paper. La casa va quedar enllestida l'any 1907.

El molí de l'Oli es va inaugurar l'any 1905. El seu aspecte ens recorda una església romànica i la façana està presidida per una escultura de Sant Josep, obra de Josep Llimona. L'edifici té dues plantes i només entrar trobem una doble escala per pujar al pis superior. A la planta baixa trobem, a banda i banda, els habitacles que servien com a magatzem i, al fons, un petit muntacàrregues per pujar les olives al pis superior. Aquí hem de destacar un dels detalls més importants: contràriament al que era habitual a l'època, el molí es situa a la planta superior. Aquest molí va ser el primer de la comarca en funcionar amb energia elèctrica, fet que el feia molt més lleuger i permetia instal·lar-lo a la planta superior.


El darrer dels edificis que es conserva, és el que avui es dedica a oficina de turisme i que, originàriament servia com a garatge. Els edificis eren envoltats per un jardí limitat per una tanca d'obra i ferro forjat que s'ha conservat parcialment. Al jardí hi trobem una gran font decorada amb trencadís i algunes columnes que sustenten els fanals decorades amb còdols de riu.

Tot el conjunt mereix una visita que, de la ma d'un guia especialitzat, ens permetrà gaudir de tots els detalls dels edificis i del jardí. Per si sol ja recomana una visita a la Pobla de Segur i pot ser una bona excusa per gaudir del viatge en tren des de Lleida.