I Jornada de Salut Alícia't

Ara fa una setmana va tenir lloc a Món Sant Benet la Festa Alícia't, festa de la cuina fàcil, sana i divertida. Un cap de setmana amb prop 4000 visitants i gairebé 200 activitats amb les que es va donar a conèixer la tasca de la Fundació Alícia en la seva contribució per que la gent mengi millor. Tot plegat és va fer a través de tallers, activitats i espectacles familiars amb el complement de les parades d'empreses i institucions.

La Fundació Alícia que significa alimentació i ciència va néixer fa 12 anys. És una fundació privada sense ànim de lucre que es dedica a la recerca gastronòmica i científica en tots els aspectes que formen part de la cuina. La seva activitat s'estructura en tres àmbits: recerca gastronòmica i científica, salut i bons hàbits alimentaris i patrimoni alimentari.

Com a acte previ a la Festa Alícia't, va tenir lloc la I Jornada de Salut Alícia't en la que varen participar unes 200 persones. La finalitat de la jornada va ser divulgar les investigacions i realitats que ha dut a terme la fundació en el camp de la salut durant els darrers anys. Les ponències de la jornada van girar en tres línies diferents:


Millorar l’alimentació i difondre els bons hàbits alimentaris entre la població en general.

En aquesta línia, la pròpia fundació ens va parlar dels seus tallers, alguns del quals després es van realitzar durant els dos dies de la festa Alicia't. L'Hospital Sant Joan de Déu va presentar-nos el seu portal FAROS,  que dedica una especial atenció a la promoció dels bons hàbits alimentaris. Per tancar aquest punt, ens van presentar el programa TAS, dirigit a les escoles  i que aposta per la cuina com a eina bàsica per millorar l’alimentació, així com pel foment de l’activitat física a través de l‘oci actiu.

Participació en investigacions científiques relacionades amb la salut.

Aquesta va ser, potser, una línia amb un contingut científic massa elevat per les persones que no tenim amplis coneixements mèdics. Tot i això cal destacar l'estudi realitzat a l'Hospital Clínic de Barcelona on s'utilitzen gelats artesans com a suplement nutricional en pacients amb càncer. Aquest fet es comprova que millora la qualitat de vida i l'estat nutricional del pacient.

Contribució a la millora de l’alimentació de col·lectius amb necessitats especials.

En aquest apartat es van presentar un conjunt d'eines molt interessants per aquests col·lectius.

Per les persones amb diabetis, el projecte Diabetes a la Carta ls ajudarà a gestionar la seva alimentació a través de recursos, receptes i trucs que els seran molt útils.

Aquelles persones amb problemes d'hipertensió i/o insuficiència renal, l'aplicació PUKONO  (puc o no?) els indica a través de semàfors els aliments que es poden consumir en més o menys mesura. També incorpora consells i receptes dirigides a aquest col·lectiu de pacients.

Quan a les necessitats d'alimentació amb dieta triturada, la Fundació Sociosanitària de Manresa, ens va explicar com havien adaptat l'alimentació per als residents amb el sabor de sempre. Ara, els usuaris que han d'alimentar-se a partir de menjar triturat, gaudeixen, d'uns nous triturats que mantenen els aromes i els gustos de plats tan tradicionals com escudella i carn d'olla, pollastre amb samfaina, macarrons, canelons, truita de patates o arròs amb llet.

Molt interessant va ser la col·lecció de publicacions presentada per l'Institut Català d'Oncologia. Una col·lecció gratuïta que ha de servir com a guia d'alimentació durant el tractament del càncer. En total seran 9 publicacions sota el títol genèric «Menjar durant el tractament del càncer». Actualment ja hi ha disponible per a descàrrega la primera d'aquestes publicacions amb les recomanacions generals d'alimentació durant el tractament.

Van tancar la jornada, el Sr. Antoni Mateu, director general de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el Sr. German Martos-Cortes, president de les Fundacions Catalunya-La Pedrera i Alícia.