Passejada modernista a Sabadell

Potser Sabadell, al Vallès Occidental, no sigui una ciutat modernista, però sí que hi podem trobar alguns edificis d'aquest estil així com altres que, havent estat reformats a principis del segle XX presenten detalls modernistes interessants. En un passeig pel centre de la ciutat podem gaudir tant dels edificis més representatius com d'altres amb petits detalls que valen la pena observar. El número al costat del nom dels edificis indica la situació al mapa que trobareu al final.


Comencem la passejada a l'estació d'autobusos, al costat de la qual també hi ha l'estació de rodalies Sabadell-Centre. A la cantonada del carrer de l'Estació amb el carrer Industria trobem el primer edifici, «Hotel Suizo» [1]. L'hotel va ser fruit d'una reforma d'un conjunt de cases i es va convertir en hotel l'any 1913. En destaquen els esgrafiats i el trencadís de la façana, així com les lletres irregulars amb la lletra «i» cap per avall.

El carrer de l'Estació continua amb el nom de Carrer d'Arimon, i és en el número 24 que trobem la casa que dona nom al carrer [2]. Des del carrer podem observar els detalls dels esgrafiats, els vitralls i el ferro forjat de les finestres. Va ser una reforma de 1910 sobre una casa de 1858. La següent parada és la confluència del Carrer de les Paus amb el Carrer Llobet. Allà hi trobem les «Escuelas Públicas» [3] de l'any 1897. Destaca una preciosa façana de maó vist col·locat de manera que fa sanefes geomètriques. Just a la cantonada, un preciós mural de rajola amb l'escut de la ciutat. Avui en dia és l'Escola Enric Cassassas.


El safareig de la Font Nova [4], és a la següent cantonada, Carrer de les Paus amb Carrer de la Font Nova. L'edifici actual és de 1982 tot i que el safareig data de 1833. La façana també es de maó vist dibuixant sanefes en la que podem observar una decoració de ceràmica. El safareig va ser rehabilitat l'any 1997.

A la cantonada del Carrer del Carme i el de l'Illa s'hi va construir el Despatx Genís i Font [5] edificat de nova planta l'any 1915. En destaco alguns dracs a la façana i la ceràmica amb forma de trebol de les finestres. A la cantonada propera, on el Carrer de l'Illa fa cantonada amb el Carrer de la Concepció, hi ha la Casa Buxó [6] però els seus detalls més interessants no són gaire visibles des del carrer.

Al Carrer de la Indústria hi trobem diferents edificis. El primer, a la cantonada del Carrer de la Concepció, hi ha la Companyia d'Aigües de Sabadell [7]. Un edifici de 1914 que va ser fàbrica i despatx tèxtil de la família Sallarès. Podem observar el ferro forjat, les línies corbes i símbols nacionalistes. A la mateixa cantonada, al costat oposat, hi ha la Casa Ponsà  que acull l'Arxiu Històric de Sabadell [8],. Aquest edifici no és modernista, però s'hi van incorporar alguns elements d'aquest estil, especialment a l'interior.

Seguint pel Carrer de la Indústria, trobem el Col·legi de la Sagrada Família [9]. Només mirar-lo ja descobrim un clar exemple del modernisme. Façana decorada de maó, arcs parabòlics, ferro forjat, trencadís i formes arrodonides. Construït el 1908 continua fent la funció per la que va ser projectat. Just al davant seu, hi ha el Despatx Lluch [10], un altre clar exemple modernista projectat també el 1908. Fixem-nos la porxada del primer pis, imitant un claustre medieval amb capitells decorats amb roses esculpides; el trencadís de les finestres en forma de de llaçada i les formes arrodonides. La façana es remata amb merlets, també de formes arrodonides.


A la Cantonada dels carrers Sant Joan i Sant Josep, Casa Taulé [11], de 1902. La seva forma imita vagament un castell i de la façana en destaquem el ferro forjat. Al seu interior, entrant pel carrer de Sant Josep, podem trobar un bonic pati decorat de rajola. S'hi pot entrar per visitar-lo i fer un cafè, ja que hi trobarem un bar.

Els edificis de l'antiga Caixa Sabadell [12], acabats l'any 1915, són a l'altra banda del Passeig de la Plaça Major. Concretament al Carrer de Gràcia 17-27. Fins no fa gaire encara era una oficina bancària i s'hi podia entrar fins al fons per gaudir de la preciosa claraboia del pati interior (Pati Turull), de les escales d'imitació medieval i dels esgrafiats de les parets. Si teniu sort i ho trobeu obert, potser encara us hi deixaran fer un cop d'ull. La façana és de pedra, asimètrica i presenta un gran rosetó gòtic al capdamunt. També hi podem veure dues escultures de Josep Llimona.


Abans d'arribar al final de la ruta, al Carrer de l'Escola Industrial 16 i 18, hi ha dues cases particulars interessants. Una amb una torre, l'altra amb formes ondulants a la teulada. Obra vista, trencadís, ferro forjat i motius vegetals en són els elements més destacables.

Acabem la passejada a l'Antiga Escola Industrial d'Arts i Oficis. Durant anys van formar part de l'obra social de Caixa Sabadell i avui acullen la Fundació 1859 Caixa Sabadell. És un bonic edifici molt funcional, amb influencies medievals i gòtiques. Cal destacar-ne la torre cilíndrica i els grans finestrals. Els edificis de la fundació es poden visitar de manera guiada el darrer diumenge de cada mes, cal reserva prèvia.

Ja que hi sou al davant, no deixeu de visitar l'edifici del Mercat Central construït el 1930 i d'estil noucentista. Val la pena entrar-hi per observar l'estructura metàl·lica que sustenta la teulada. A la façana, les portes monumentals i la cúpula que amagava el dipòsit d'aigua.

Descarrega un mapa més gran