Plega puntual de la feina


En aquest país és habitual treballar moltes més hores de les que ens correspon. Sovint allarguem la feina més enllà del que fóra recomanable. A l’hora en que hauríem d’acabar la nostra jornada laboral no és inusual quedar-nos una estona més; aprofitem per respondre alguns correus electrònics, revisar papers o començar alguna tasca nova.Tot plegat coses que podem deixar perfectament per l'endemà; ni són urgents ni són importants.

Encara que la teva feina sigui la teva passió, encara que sigui una de les coses que més gaudeixes, et recomano marcar –i respectar– una hora de sortida. Mai aconseguiràs acabar tota la feina; per hores que hi dediquis sempre n’hi haurà més. Mentre allargues l’estona que passes a l’oficina la vida passa, no gaudeixes d’aquella passejada que et venia de gust, no veus créixer els fills, no comparteixes aquella afició amb la parella, posposes un cop i un altre aquella cervesa amb els amics. I al cap d’un temps t’adones que els amics acaben per deixar de proposar-te més cerveses, o més cafès; i l'amistat es va allunyant; i acabes trobant-te sol.

Sortir tard de la feina, especialment quan treballem a sou, és treballar de franc. Són hores de més que regalem a l'empresa i que normalment no cobrem. Ens estressem, emmalaltim, perdem l'ànim i la força; perdem un temps que no podrem recuperar mai. La feina no ho és tot; no és més important la teva empresa que tu, ni que la teva família, ni que els teus amics, ni que les teves aficions. Per què li regales el temps a canvi de res? La por a l’acomiadament no és motivació suficient per seguir fent hores i més hores. El dia que els calgui et donaran uns copets a l’esquena, et diran “gràcies pel teu servei”, i t’acomiadaran igualment; per ells només és qüestió de diners.

Moltes persones es queixen que no troben temps per fer allò que de veritat voldrien estar fent; i mentre es queixen, no troben mai el dia de plegar puntuals de la feina. No siguis un d'ells; pensa en allò que et motiva, en el que t'estàs perdent, i surt puntual de la feina. Recorda que l'horari laboral també és una cosa que ja vas acordar en el seu dia en el teu contracte.

Pensa en aquell llibre que vols llegir, en aquella pel·lícula que vols veure, en aquell lloc que vols visitar, en aquella afició que sempre has volgut començar; en quedar amb els amics, en sortir a passejar... Però sobretot recorda que allargar l'horari perjudicarà el teu rendiment, la teva salut i la teva productivitat i que també malmetrà les teves relacions socials i familiars. De debò seguiràs permetent que això passi?

Cap comentari