Josep Maria Coll i Bacardí

Va ser un arquitecte modernista català amb una obra escassa, però significativa, centrada gairebé en exclusiva a la ciutat de Terrassa. Tot i la seva mort prematura, als 38 anys, ens ha deixat algunes obres interessants que han estat protegides com a béns d’interès local. El seu estil és un modernisme tardà amb una clara influencia de la Secessió de Viena. Segueix les tendències del Moviment Higienista, que cerca evitar la insalubritat dels edificis i les ciutats.

Neix a Barcelona el dia 23 d’agost de 1878. Té set germans. Es casa amb Magdalena Galán amb qui té set fills, un dels quals mor l’any 1913 a l’edat de tres anys. L’arquitecte mor sobtadament a Terrassa el 24 de març de 1917 a causa d’una afecció pulmonar i ho fa el mateix dia en que inauguraven la calefacció central a la residència familiar. Va obtenir el títol d’arquitecte l’any 1907 i poc després ocupa el càrrec d’arquitecte municipal de Sant Pere de Torelló fins a 1911. El dia 16 de nombre de 1911 guanya l’oposició a arquitecte municipal de Terrassa; ocuparà aquest càrrec des de primer de gener de 1912 fins a la seva mort.

Ja abans de ser arquitecte municipal de Terrassa, construeix la seva primera obra a la ciutat per encàrrec de la família Marcet Poal, l’Ermita del Sagrat Cor de Jesús (1910) que avui trobem al barri de Can Boada.  Més tard, també per encàrrec d’aquesta família construirà el magatzem del Vapor Marcet Poal (1914). La construcció de la fàbrica és posterior (1920) i obra de Lluís Muncunill.

L’any 1912 fa un primer projecte d’urbanització del Torrent de Vallparadís on construeix la seva residència familiar, la casa Coll i Bacardí que inaugura l’any 1913. Amb la mort de l’arquitecte la família torna a Barcelona i l’any 1920 ven la casa a Ernest Baumann, un representant de llanes i teixits vingut de Suïssa. D’aquí que la casa sigui coneguda popularment amb el nom de Casa Baumann. El projecte d’urbanització del torrent no s’arriba a executar, tot i això s’hi construeixen, a banda de la casa Coll i Bacardí, dues cases més, la Casa Salvans i la Torre Soteras, avui desaparegudes.

Obres a Terrassa
  • Ermita del Sagrat Cor de Jesús - 1910
  • Parc de Desinfecció - 1912-1915
  • Escola i casa de Donya Magdalena (Escola Municipal de Pàrvuls) - 1912
  • Casa Coll i Bacardí, coneguda com a Casa Baumann - 1913
  • Magatzem Marcet Poal - 1914
  • Casa del Bunyolero - 1916
  • Grup Escolar Torrella - 1916 (Enderrocat l’any 1968).

Altres obres poc documentades
  • Façana principal i capella del Santíssim de l’església parroquial (Torelló)
  • Escola dominical (Torelló)
  • Reforma de la casa del cardenal monsenyor Belmonte Pignatelli (l’Hospitalet de Llobregat)