Escriure un diari personal


Cada dia hi ha mil pensaments que ens passen pel cap. Alguns només hi estan uns segons mentre que altres són detalls o preocupacions als que anem donant voltes sense acabar de reflexionar-hi en profunditat. Una manera de treure'ls del nostre cervell és escrivint-los i prenent notes, una pràctica que facilita la reflexió i ens fa més fàcil calmar els nostres pensaments. L'esforç d'escriure fa els nostres pensaments més palesos; en escriure'ls damunt del paper ja no els podem defugir i ens obliguem a fer-hi una reflexió.

És ben sabut l'escriptura manual és un pràctica que ajuda a reflexionar i a cercar en el nostre interior. Asseguren molts professionals que escriure 10 o 15 minuts al dia pot evitar moltes visites al psicoterapeuta. És cert, asseure'ns a escriure sobre allò que ens preocupa, sobre els nostres desitjos o els nostres somnis ens farà ser conscients de coses a les que mai hi hem parat prou atenció. Veure els nostres pensaments en negre sobre blanc, buidar allò que tenim al cap, ens ajudarà a veure les coses d'una altra manera.

Escriure un diari és una bona pràctica, tot i que sembla una mica oblidada per la gran majoria. Avui en dia escrivim de manera ràpida i resumida a les xarxes socials. Normalment ho fem sense pensar-hi gaire i no ens aporta tot allò que sí aconseguim escrivint un diari. No ens cal gran cosa: només un quadern i un bolígraf. Sí, el diari ha de ser manuscrit; només així hi deixem la nostra empremta i la nostra personalitat. La intimitat a que podem arribar amb el paper i el bolígraf, escrivint a mà, no la podem aconseguir amb cap altre estri.

No hi ha cap norma per escriure un diari, només les ganes de fer-ho. No cal seguir tòpics apresos, només començar a escriure i fer-ho amb normalitat, expressant el que ens passa pel cap, allò que pensem, el que ens preocupa en aquell moment precís sense limitar-nos ni censurar-nos. L'estona que passem escrivint, és un moment íntim amb nosaltres mateixos, per tant cal fer-ho sense vergonya per allò que pensem o sentim, això és el que ens ha fet com som ara.

Un dels detalls més importants és determinar el moment en que ho farem: quin moment del dia triarem per escriure el nostre diari i quanta estona, aproximada, hi dedicarem. Hi passarem 15 minuts al dia? En quin moment del dia ens asseurem a escriure? Ho farem cada dia o un parell de cops per setmana? El que importa és començar a agafar la rutina d'escriure unes quantes ratlles cada dia; sense adonar-nos-en haurem creat un hàbit que ens sortirà de manera natural.

En el moment de començar a escriure cal no oblidar de posar-hi la data. No cal escriure una extensió determinada; tant és si són unes ratlles com una pàgina o dues. Cal dedicar en cada moment l'extensió que creiem més convenient; uns dies necessitarem unes poques ratlles i altres algunes pàgines. En acabar intentarem sintetitzar un títol que defineixi el que acabem d'escriure. El que sí és important és que no ens centrem en allò que hem fet sinó en allò que pensem i sentim, en el que ens preocupa o alegra. Val la pena centrar-se en les emocions, en els sentiments i en la interpretació que fem d'allò que ens passa.

En escriure un diari també és una bona pràctica rellegir-ne algunes pàgines de tant en tant. Sol ser un plaer i ens ajudarà a veure la nostra evolució i a entendre'ns millor a nosaltres mateixos. Quan comences?

Cap comentari