No alimentis el trol


Alimentar el trol, és una mala pràctica que, per desgràcia, està massa estesa a les xarxes socials, tot i que no es tracta d’una cosa nova. Això ja ho trobàvem als antics fòrums, grups, xats o llistes de correu, però amb la popularització de les xarxes socials el fenomen s’ha fet molt més evident. Però, que vol dir alimentar al trol? Per donar resposta a aquesta pregunta, primer cal saber que s'entén per un  trol a Internet.

A Internet en general, i a les xarxes socials en particular, es coneixen com a trol aquelles persones que intenten provocar als altres. Per fer-ho, publiquen continguts, envien missatges o deixen comentaris i respostes en forma d’insults, missatges d’odi o respostes irades. La intenció immediata és crear mal ambient, problemes, distreure l'atenció i sembrar mala maror entre els usuaris. La finalitat última, però, és distreure l'atenció del que realment importa i d’allò que interessa als usuaris intentant crear disputes o baralles entre ells.

Alimentar el trol, és fer el joc a aquesta mena de gent, donar-los veu, fer-los cas, interactuar amb ells, contestar els seus missatges, respondre intentant argumentar o repetir i distribuir allò que diuen.  Al fer això, donem veu a persones que d'altra manera gairebé ningú sabria que existeixen. Intentar argumentar amb qui no vol escoltar o a qui es creu posseïdor de la veritat única i absoluta només ens farà perdre el temps i l’humor. Així que fes-te un favor, i de pas fes-li al teu cercle de contactes i seguidors: ignora’ls, no alimentis el trol!
Inconscientment estas alimentant el trol quan informes als altres usuaris de la seva existència (Mireu el que diu aquest!) o suggereixes de fer una acció —que no duu enlloc— contra seu (Marqueu-lo com spam!). Fer això és donar veu a algú que no la mereix i, sobre tot, molestar a les persones amb qui tenim relació a les comunitats virtuals.  A un trol se l'ha d'ignorar, no mereix més temps que els triga a bloquejar-lo. Si no li fem cas, el que digui no serà res més que el lladruc d'un gos en mig de la nit.

Els trols només pretenen encendre l'ira amb un comentari, un insult, una resposta provocadora, un disbarat sense fonament o una noticia falsa. El millor que es pot fer és ignorar-los, bloquejar-los sense contemplacions, i seguir endavant. El seu èxit rau en aconseguir que se’ls segueixi el joc, creant eternes baralles dialèctiques entre els usuaris. Quan caiem a la seva trampa. no només els estem alimentant l’ego, també estem molestant i amargant l'estona a les persones del nostre cercle social d'Internet. En aquest cas no ens haurà d’estranyar que deixin de seguir-nos, nosaltres mateixos ens hem convertit en un trol.

Fes-te un favor: no alimentis el trol i no et converteixis en un d’ells.

Cap comentari