Barraques de Vinya de la Vall d’Horta


L’estiu passat, durant les jornades del Benvinguts a Pagès, vàrem descobrir el projecte de La Muntada i els seus vins 5 quarteres. Un projecte de recuperació de vinya que es fa a la Vall d’Horta, al bell mig del  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Durant aquella visita, l’Adrià ens va explicar que per la Vall d’Horta es podien trobar molts senyals del passat vitícola de la zona, com rebrots de ceps abandonats o barraques de vinya.

Ara fa unes setmanes, des de La Muntada juntament amb en Jordi Guillemot, especialista en aquestes construccions, varen organitzar una passejada per algunes de les barraques de vinya restaurades que trobem a la vall. La visita va ser d’allò més interessant; tant, que m’ha animat a ajudar en la restauració de la barraca que hi ha tocar del mas, al costat mateix de les vinyes actuals. Això em permet aprendre la tècnica i conèixer de primera mà la dificultat de la recuperació i conservació d’aquest patrimoni.


Les barraques de vinya són construccions de pedra seca que es feien servir d’aixopluc o per deixar-hi les eines. En el cas de les que trobem en aquesta contrada, són fetes amb la pedra de poca qualitat que es pot trobar a la zona, pedra sorrenca o de conglomerat que es trenca amb certa facilitat. La majoria són de planta rodona, amb muntants verticals i una sola llinda. 

Per la construcció es triava un indret amb base prou sòlida, a poder ser damunt de roca. Un cop s’han aixecat les parets, més o menys a l’alçada de la llinda, es procedeix al cobriment de la barraca. Les de la Vall d’Horta fan servir el sistema de superposició de filades de pedres planes. A cada filada es fan sobresortir tres o quatre dits cap a l’interior, amb una certa inclinació per escopir l’aigua cap a l’exterior. Quan la barraca està gairebé tancada, s’hi sobreposa una última pedra i es cobreix amb terra en la que s’hi planten lliris per consolidar. 


Només per fer-nos una idea de la importància que va tenir la vinya en aquesta zona, només en el terme de Sant Llorenç Savall, ja s’han censat 462 barraques, i de tant en tant se’n descobreix alguna de nova. Avui les trobem en mig del bosc, moltes ensorrades o tapades per la vegetació, però en el seu dia eren enmig d’un paisatge de vinya. Res a veure amb el que veiem ara. Sembla ser, segons ens comenta en Jordi, que després de la Guerra Civil alguns pagesos amagaven bombes i explosius dins de la barraca, cosa que en va fer esclatar més d’una.

Només el passeig per la Vall d’Horta ja val la pena. Si a això hi afegiu la possibilitat d’anar descobrint i coneixent aquestes barraques de la ma d’un dels seus restauradors, la jornada és molt interessant. Si l’acabeu amb una copa del 5 Quarteres blanc en una de les barraques, com vàrem fer nosaltres, ja és un matí perfecte.