Plega puntual de la feina


Vivim en un país en el que és habitual treballar més hores de les que ens correspon. Sovint allarguem la feina més enllà del que és recomanable. Quan arriba l’hora d’acabar la nostra jornada laboral no és inusual quedar-nos una estona més; aprofitar per respondre correus electrònics, revisar papers, començar alguna cosa nova... tot plegat tasques que podem deixar perfectament per l'endemà; ni són urgents ni són importants.

Encara que la teva feina sigui la teva passió, encara que la teva feina sigui una de les coses que més gaudeixes, et recomano marcar (i respectar) una hora de sortida. Mai aconseguiràs acabar tota la feina; per hores que t’hi passis sempre n’hi haurà més. Mentre allarguem l’estona que passem a l’oficina la nostra vida passa. No gaudim d’aquella passejada que ens venia de gust, no veiem créixer els fills, no compartim aquella afició amb la parella, posposem un cop i un altre aquella cervesa amb els amics... I al cap d’un temps ens adonem que els amics acaben per deixar de proposar-nos més cerveses, o més cafès; i l'amistat es va allunyant; i ens acabem trobant sols.

Sortir tard de la feina, especialment quan treballem a sou, és treballar de franc. Normalment són hores de més que regalem a l'empresa i no les cobrem. Ens estressem, emmalaltim, perdem l'ànim i la força; perdem un temps que no podrem recuperar mai. La feina no ho és tot; no és més important la teva empresa que tu, ni que la teva família, ni que els teus amics, ni que les teves aficions. Per què li regales el temps a canvi de res? La por no és motivació suficient per seguir fent hores i més hores.

Moltes persones es queixen que no troben temps per fer allò que de veritat voldrien estar fent; i mentre es queixen, no troben mai el dia de plegar puntuals de la feina. No siguis un d'ells; pensa en allò que et motiva, en el que t'estàs perdent, i surt puntual de la feina. Recorda que l'horari laboral també és una cosa que ja vas acordar en el seu dia en el teu contracte.

Pensa en aquell llibre que vols llegir, en aquella pel·lícula que vols veure, en aquell lloc que vols visitar, en aquella afició que sempre has volgut començar; queda amb els amics, surt a passejar... Però sobre tot recorda que allargar l'horari perjudicarà el teu rendiment, la teva salut i la teva productivitat i que també malmetrà les teves relacions socials i familiars. De debò seguiràs permetent que això passi?

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.