Casa Riera Ordeix: La llonganissa feta art


Aquesta setmana he tingut la possibilitat de fer una visita a la fàbrica artesana de llonganissa de Casa Riera Ordeix. Una casa amb una llarga història i una manera de fer que ha canviat molt poc en els seus 165 anys d’història. La visita, especialment pel que fa als assecadors, va ser tota una experiència que varem gaudir en companyia de la Laia, la nostra guia, que ens va explicar la història d’aquest negoci familiar que actualment formen, en total, una vintena de treballadors.

La casa es va fundar a l’any 1852 al número 14 de la Plaça dels Sants Màrtirs de Vic. En Josep Riera i Font era originari de Vic però residia a Barcelona on tenia un negoci de colonials. Entre els productes que comercialitzava hi havia la llonganissa, que adquiria a diferents pagesos de la comarca. La seva fascinació per aquest producte el va animar a tornar a Vic on va fundar la fàbrica familiar que ja ha arribat a la cinquena generació. A principi del segle XIX, a Vic hi havia 31 fàbriques dedicades a la fabricació del seu famós embotit; actualment, la Casa Riera Ordeix és la única que queda a la ciutat.

El sistema de producció és artesanal i la fabricació és d’unes 70 tones l’any. L’obrador es dedica cada dia de la setmana a una feina diferent. De tota la producció d’embotit, la Llonganissa de Vic (IGP) n’és un 85%, la resta es distribueix entre fabricació de fuet, llonganissa amb tòfona, llonganissa de pagès, o algun altre producte. Pel que fa a la Llonganissa de Vic, és un producte que s’elabora exclusivament amb carn de truja (la femella del porc) i se’n fa servir només el pernil i la ventresca. No cal dir que les llonganisses de Casa Riera Ordeix s’emboten exclusivament amb tripa natural i estan lliures de conservants, colorants i al·lergens.


De tot el procés cal destacar l’assecatge natural del producte, un dels passos més importants i que es fa amb més cura per poder obtenir un producte de la màxima qualitat. Entrar a visitar els seus assecadors centenaris és una experiència única. Es tracta d’uns assecadors de fusta, de tres pisos d’alçada, que no han canviat gens des de la seva creació. Aquest assecatge es realitza per corrents d’aire, obrint i tancant les finestres tres cops al dia per aconseguir que en tot moment hi hagi el clima, la humitat i la temperatura òptims. Aquest procés és tant important, que va fer que la família comprés les cases del costat que, en cas de nova edificació, podien privar-los dels corrents d’aire necessaris.

El temps d’assecatge oscil·la entre 3 i 6 mesos en funció del clima i de la mida de peça. Una mida que s’ha anat reduint al mateix temps que ho ha fet el nombre de membres de la família estàndard. Durant l’assecatge, la llonganissa va agafant el fong que acostumem a trobar sobre la pell. Un fong necessari, però que també cal controlar, el seu color depèn del grau d’humitat del producte: blanc quan hi ha poca humitat i verd quan n’hi ha molta. Quan la llonganissa queda recoberta del fong, es despenja, es raspalla i es canvia de lloc; una tasca que es fa 3 o 4 cops amb cada peça. D’aquesta manera totes s’assequen de manera més o menys homogènia. El moment òptim de venda es determina segons el color, el tacte, el temps de maduració i la pèrdua de pes.

D’aquest procés en surt una llonganissa única que destaca pel seu gust, el seu color, la seva textura i el seu aroma; unes característiques úniques gràcies al seu assecatge natural. És un producte autèntic que s’elabora sota la Indicació Geogràfica Protegida des de l’any 2002. En cada llonganissa hi ha l’experiència dels seus 165 anys d’història. 


Des de fa dos anys és possible fer una visita guiada a les seves instal·lacions. Durant la visita us explicaran la història de la casa, us acompanyaran als assecadors de fusta, i podreu fer una degustació dels seus productes. Us animo molt a fer aquesta visita, segur que marxareu amb una llonganissa sota el braç!