Projecte Migjorn: recuperant feixes i oliveres


A Migjorn fan oli, un oli verge extra de gran qualitat. Sí, al nostre país ja estem acostumats a trobar olis d'oliva de qualitat, però els olis Migjorn tenen unes característiques que els fan únics, no només es tracta d'un oli de producció ecològica; darrera de l'oli Migjorn hi ha un projecte que cap conèixer.

Naturalment, un dels seus objectius principals és elaborar un oli de gran qualitat, un objectiu que s'acompanya del cultiu ecològic i el respecte pel camp i el paisatge. Comencen a l'any 2007, recuperant la finca Migjorn – i d'aquí ve el nom– que es situa a la vall del riu Cardener, al terme municipal de Navàs (Bages). Allà recuperen les primeres oliveres de la varietat arbequina.

Aviat, però, troben oliveres de marge i descobreixen prop d'un centenar d'oliveres  al mig del bosc. Aquestes oliveres són de la varietat Corbella. Això els avoca a centrar el seu esforç en un objectiu molt clar: recuperar aquesta varietat autòctona de la vall del Cardener. Va ser una varietat molt apreciada fins a la dècada de 1920 que es va estendre per tota la comarca.

Així que van decidir centrar-se en aquesta varietat, sense descuidar les oliveres que es conservaven de les varietats arbequina i picual. Varen anar cercant els camps on antigament ja s'hi havia fet olivera, això era prova de que les noves oliveres s'hi adaptarien amb més facilitat. Així en va començar una recuperació que suposa una gran voluntat i un gran esforç; al tractar-se d'una varietat abandonada no és fàcil trobar-ne plançons.

Avui en dia ja han arribat a les vint-mil oliveres de les diferents varietats. El seu producte estrella és l'oli de Corbella i tota la seva producció és ecològica. Aquesta oliva madura d'una manera molt ràpida i cau de l'arbre amb facilitat. Cal saber que per fer un oli de qualitat les olives s'han de collir directament de l'arbre, rebutjar les que han caigut a terra, i procedir al premsat el més aviat possible, sempre dins d'un límit de 24 hores.

El seu oli de Corbella és un producte excepcional, amb unes qualitats molt superiors a l'arbequina i, fins i tot, que la picual, dues varietats que també elaboren amb menor quantitat. Pel que fa a l'arbequina, és la base per l'elaboració d'uns interessants olis aromàtics que s'allunyen dels clàssics i que us recomano que tasteu.


La millor manera de conèixer el projecte Migjorn, el paisatge, els olis i la història, és amb la seva àmplia oferta oleoturística. Segur que trobareu la manera de fer-ho que més s'adapta als vostres gustos.