Les Arnaules – Agropecuària Casasayas


Vaig conèixer l'Enric Casasayas a la Fundació Alícia, en una jornada tècnica on parlaven de mercats i de recuperació de varietats hortícoles que fins ara s'havien anat deixant perdre. I és que d'això, a Les Arnaules en saben força: Son pioners en la recuperació de l'albergínia blanca i algunes varietats de tomàquets. Per això, en el darrer Benvinguts a Pagès tenia moltes ganes de visitar la seva finca i poder-los conèixer de més a prop.

Es tracta d'una explotació familiar que es dedica a la producció agrícola de temporada. Els seus productes estrella són la col verda manresana, l'albergínia blanca i algunes varietats de tomàquets, com el mamella de monja, una varietat autòctona de Manresa. Aquest tomàquet és d'una mida considerable i, en alguns casos, pot arribar a fer fins a dos quilos la peça. També produeixen algunes fruites com la cirera o el préssec. Entre el bestiar mantenen alguns porcs, vaques i ovelles.

L'avi de l'Enric va comprar, fa 45 anys, una masoveria prop de la ciutat de Manresa amb una finca de 136 Hectàrees. No va ser fàcil, la compra va ser resultat de dues expropiacions consecutives que havien patit i que els havien deixat sense terres de conreu, la darrera va ser per construir el polígon industrial de Bufalvent. Un dels avantatges de la finca és que tenia la Séquia relativament propera –a només 300 metres–. 


Si bé inicialment van dedicar la finca preferentment a la cria de porcs, ben aviat aquesta activitat es va anar deixant en segon terme i el seu esforç es va centrar en la producció agrícola. Van tenir la sort de poder vendre a una gran cadena de supermercats fins que van patir un entrebanc que va aturar-hi la venda una temporada. Això els va fer mirar altre cop cap al mercat local de venda directa. Si bé avui encara distribueixen a través d'alguna gran superfície, el gruix de la seva venda es centra en la venda directa als mercats locals manresans.

Durant la setmana els podeu trobar en tres mercats diferents de la ciutat: 
  • Dimecres a la Font de les Oques (Carrer de Carrasco i Formiguera). 
  • Divendres a  la Mion (Plaça de la Democràcia).
  • Dissabtes a la Plaça Major.
Us recomano que si passeu per Manresa, no deixeu de comprar-hi els productes de temporada que us ofereixen. Res com menjar allò que tot just s'acaba de collir de la terra. També trobareu els seus productes a través de la cooperativa Mengem Bages o dirigint-nos directament a la seva finca.