La Muntada, molt més que 5 Quarteres


Una de les nostres descobertes durant el cap de setmana de Benvinguts a Pagès, va ser la Masia La Muntada, al bell mig de la Vall d'Horta, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Es tracta d'un projecte, i un somni, de l'Adrià Garriga que amb la seva família volien viure i treballar en un projecte d'agricultura social i ecològica. Així el projecte neix l'any 2007 molt a prop, a la Masoveria de Marquet de les Roques, i l'any 2013 es trasllada a la masia de La Muntada.

Ens trobem al bell mig del parc natural. I ens cal recordar que molts anys enrere el paisatge no tenia res a veure amb el que veiem avui en dia. A la vall hi havia tres menes de conreu: a la part més baixa, cereal; a mitja alçada, vinya; i a les parts més altes alzina de la que se'n feia carbó vegetal. El projecte de La Muntada es centra en la vinya i en la recuperació de les varietats autòctones de la zona.

Ens explica l'Adrià, que si passegem pels voltants trobarem molts senyals de l'antiga existència d'aquest conreu, com barraques de vinya o rebrots de ceps abandonats, especialment als voltants de Can Brossa. Els darrers anys s'han habilitat alguns camps antics on s'ha anat plantant vinya nova (la més vella té ara 7 anys). Les cinc varietats que s'hi volen recuperar són: Picapoll, Sumoll, Ull de Llebre, Samsó i Garnatxa. I d'aquests raïms se'n fan, ara per ara, dos vins: un de blanc i un de negre.

La finca es propietat de la Diputació de Barcelona i el projecte té una ànima social en treballar conjuntament amb l'Olivera Cooperativa, una entitat que fa 40 anys que treballen amb persones en rics d'exclusió social i que té la seu a Vallbona de les Monges. Aquesta cooperativa també treballa algunes finques a Can Calopa (Barcelona) i al Parc Agrari de Sabadell. A banda de la vinya, a La Muntada també hi ha una escola de natura on es poden fer estades i moltes altres activitats.


La vinya la trobem en petites parcel·les, aquelles que permet el terreny trobant l'equilibri amb els espais del parc natural. Es situa de mitjana a uns 500 metres per sobre del nivell del mar, i es cultiva de manera ecològica –tenen pendent la certificació CCPAE–. La superfície total és de gairebé 3 hectàrees i mitja. No pateixen gaire per les plagues, però tenen un enemic perillós, el senglar, que fa perillar la vinya quan el fruit comença a madurar. 

Ara fa unes setmanes han presentat dos vins de la seva primera anyada: un de blanc i un de negre. El blanc és un picapoll 100%. El negre és 70% ull de llebre i 30% sumoll. El nom dels vins és 5 quarteres com a homenatge al poeta Pere Quart, que va passar la seva infància per aquestes terres. Concretament, fa referència a aquells versos del poema Corrandes d'Exili, que trobem escrits al tap de suro i que diuen:

En ma terra del Vallès
tres turons fan una serra,
quatre pins un bosc espès,
cinc quarteres massa terra.
Com el Vallès no hi ha res!

Pel que fa al mas, és un dels més antics de la Vall d'Horta i és propietat de la Diputació de Barcelona des de 1998. Es te constància escrita que al segle XII ja se'n va fer donació al monestir de Sant Llorenç de Munt. Per la banda més llegendària, es creu que va ser fill d'aquest mas el famós bandoler Joan Muntada, que va formar part de la quadrilla d'en Perot Rocaguinarda. També hi ha qui creu que el bandoler Capablanca era en realitat en Joan Muntada, però només són especulacions que no es poden demostrar.

A tall de curiositat, una quartera era una unitat de mesura d'uns 70 litres. Aquesta capacitat era lleugerament diferent segons la zona del territori, com també ho era segons el producte a mesurar (la d'olives era d'uns 80 litres). Quan ens referim a superfície, és l'extensió de terreny que es podia sembrar amb una quartera de blat.