Estiueja al teu Modernisme als Pavellons Güell


Ahir al vespre varem participar de la presentació d'Estiueja al teu Modernisme, la campanya d'estiu de la Ruta del Modernisme de Barcelona. La presentació va ser el tret de sortida de l'estiu modernista que va començar al jardí dels Pavellons Güell amb una agradable vetllada. La tria de la data per inaugurar l'estiu modernista no és casual, i és que tal dia com avui, de l'any 1926, moria Antoni Gaudí. Aquest fet va determinar que el dia 10 de juny fos instaurat com a Dia Mundial del Modernisme.

La tarda va començar amb la rebuda dels bloguers, on ens van oferir un aperitiu i ens van obsequiar amb les guies de la Ruta del Modernisme i de la Ruta Gaudí. Unes guies de les que, segur, en traurem molt de profit. Tot seguit ens van fer una visita guiada pels pavellons i varem acabar la jornada participant d'un concert inaugural que ens va fer vibrar i que va anar a càrrec del grup Sommeliers, en una primera part, i The Soul Titoo's per tancar una gran vetllada.


Amb motiu del Dia Mundial del Modernisme, els pavellons es poden visitar avui, 10 de juny, de manera gratuïta; també s'oferiran visites guiades i espectacle de titelles. Dins la campanya d'estiu de la Ruta del Modernisme, podreu visitar 22 edificis i museus a meitat de preu. Per gaudir d'aquestes promocions cal demanar prèviament els vals que rebreu en el vostre correu electrònic a partir del 30 de juny.

Els Pavellons Güell van ser un encàrrec que Eusebi Güell va fer a Antoni Gaudí, a qui havia conegut a l'Exposició Universal de París de l'any 1878. A partir d'aquí es va establir una gran amistat i Eusebi Güell va convertir-se en mecenes de Gaudí, a qui va encarregar una llarga llista d'obres. La primera de totes van ser, justament, els Pavellons Güell que ens ocupen.


Aquests edificis es situen a l'extrem nord-est del que va ser l'enorme finca que els Güell van tenir en aquesta zona com a casa d'estiueig. La Finca anava des de l'Avinguda Pedralbes fins als terrenys que ara ocupa la Universitat i des del Carrer Girona fins al Cementiri de les Corts. La casa d'estiueig era palauet que en Joan Martorell –mestre de Gaudí–  havia construït anteriorment. Aquesta residència és avui el cos central Palau Reial.


Aquests edificis també destaquen per ser la primera obra d'Antoni Gaudí a Barcelona –Les Corts en aquell moment–. L'encàrrec consistia en reformar la casa, aixecar la tanca perimetral i construir els pavellons, que consten de cavallerissa, picador i porteria. La tanca va tenir diverses portes, algunes de les quals encara es conserven, i on en destaca la principal, al costat dels pavellons: una porta de 5 metres d'amplada, feta de ferro reciclat en forma de drac. La figura s'inspira en el poema de Jacint Verdaguer, l'Atlàntida, i representa el drac guardià del jardí de les Hespèrides.