El museu de la Galeta Trias


Les Galetes Trias són ben conegudes i recordades per la majoria de nosaltres. Són les galetes de Santa Coloma de Farners que es fan des de l'any 1908. Ja ha arribat la quarta generació des que en Joaquim Trias va començar a fer el que anomenen «Plaers d'Ametlla». I és que l'ametlla és l'ingredient principal de les seves elaboracions. Els seus Crocants, Pralinets, Neulets, Crocantins o Teules, per dir-ne alguns, només s'elaboren amb ingredients naturals, sense cap mena de colorant ni conservant.

Així que, gràcies a la XATIC (Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya), varem anar a visitar-ne el museu per conèixer una mica millor la seva història. El museu ens mostra la història d'una empresa i d'una família, passant per èpoques tan complicades com la guerra i la postguerra. La rebuda al museu és d'allò més agradable i familiar: ens ofereixen una safata de galetes acompanyades amb una mica de vi dolç  mentre veiem un audiovisual que fa un recorregut pels més de cent anys de vida de l'empresa.


No sabria decidir-me per una secció concreta d'aquest petit museu. La col·lecció de llaunes, que sempre que els ha estat permès han fet en català, és de gran valor documental. Com a anècdota, a la postguerra es varen poder aprofitar les llaunes en català que ja havien estat fabricades a canvi d'afegir-hi una etiqueta amb l'expressió ¡Arriba España!. Una altra anècdota, és la caixa de bitllets de la república que es va trobar amagada en una recent reforma de la pastisseria que tenen al centre de Santa Coloma de Farners.


La nostra visita també ens permet entendre com es feien les galetes fa més de cent anys, i quins sistemes es feien servir per a conservar-les. Destaca el despatx de Joaquim Trias i de tota la documentació que permet entendre com una petita empresa de La Selva va viure la Guerra Civil i la postguerra. La reproducció de la botiga de 1908 i l'antiga maquinaria de pastisseria, també són peces que us faran parar atenció. 

El museu es pot visitar entre setmana, de dilluns a divendres, de 9 a 1 del matí i de 3 a 7 de la tarda, sense necessitat de reserva prèvia. En cas de voler fer la visita en cap de setmana, en grup o per escolars, cal convenir dia i hora. Quan acabeu la visita, us recomano passar per la botigueta que tenen a l'entrada i comprar algunes de les seves caixes de galetes.