De pícnic a Mas Ventós, El Port de la Selva


No sé quants cops he passat per aquesta carretera, fins i tot havia aturat a Mas Ventós a fer un cop d'ull i a gaudir de les vistes. Però això de fer-hi una estona de pícnic era una cosa que anava deixant per més endavant. Són aquells llocs que, com hi passes sovint, vas deixant per gaudir-ne en un altre moment. L'àrea d'esbarjo i pícnic es troba al terme municipal del Port de la Selva, a la carretera que, passant per Sant Pere de Rodes, ens porta fins a Vilajuïga; de fet és a tocar d'aquesta última vila.

Al final va ser gràcies a la Cris, del blog Delícies Culinàries Cris que hi varem fer estada per esmorzar amb una colla de bloguers. Això va ser durant una trobada que varem fer a l'Alt Empordà i que ens va permetre de gaudir d'una petita ruta enoturística per la zona, però d'això ja us en parlaré més endavant. Varem tenir la sort de gaudir d'un dia clar i assolellat que ens va permetre passar una estona d'allò més agradable.


El lloc disposa d'un munt de taules, força espaiades entre elles. En aquesta època de l'any –hi varem anar a principis de maig– s'hi pot esmorzar en un entorn molt tranquil. Així que ens varem entaular i varem degustar un seguit de productes de la comarca que ens va oferir la Cris i dels que vull destacar el Pa de la Tramuntana. Es tracta d'un pa xato, de 400 grams, elaborat amb farines de blats de varietats antigues del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

El punt més atractiu d'aquest indret són les magnífiques vistes sobre la plana empordanesa i el Golf de Roses. L'origen del Mas Ventós ens és desconegut, però sabem que ve d'antic i que era propietat del monestir de Sant Pere de Rodes. El mas comptava amb unes riques terres de conreu que avui formen la zona d'esbarjo i els boscos de la zona. També consta que al segle XIX els ducs de Medinaceli –llavors propietaris– hi varen fer una reforma. Ara, les restes del mas serveixen com a magatzem del parc natural.


A banda de les taules i les vistes, el lloc disposa d'una petita zona de barbacoes. Ens trobem dins del Parc Natural del Cap de Creus, i per això cal cal tenir present que les barbacoes són tancades entre el 15 de juny i el 15 de setembre i en cas d'elevat risc d'incendi. També disposem de contenidors per la brossa i reciclatge a peu de carretera.

Si ens agrada caminar, des d'aquest punt podem fer algunes passejades i val la pena destacar el camí dins a l'ermita de Sant Onofre, al terme municipal de Palau Saverdera, de la que es té constància des de 1362. La caminada, de baixa dificultat, ens durà prop d'una hora. Naturalment, no podem deixar d'acostar-nos al Monestir de Sant Pere de Rodes, ni a l'antic poble abandonat de Santa Helena de Rodes. Tot plegat farà un dia rodó que segur que gaudireu.