Aquest cap de setmana passat han obert les seves portes explotacions de tot
Catalunya en la iniciativa Benvinguts a Pagès. Durant tres dies ens han
ensenyat casa seva, els camps, ramats, barques, obradors... Ha estat una
oportunitat única per conèixer les persones que produeixen els aliments que
ens arriben a casa.
Durant aquests dies, he tingut l'oportunitat d'organitzar una petita ruta
bloguera que varem centrar al Bages, si bé després hem visitat altres
comarques barcelonines ja fora de programa. Un petit grup de bloguers
varem recórrer algunes explotacions de les que us parlaré amb més detall en
les properes setmanes. L'experiència ha estat molt enriquidora, especialment
en veure l'orgull amb el que els pagesos ens fan arribar uns productes de gran
qualitat. Ja tenim ganes de poder tornar-hi l'any vinent!
De moment, però, us faig cinc cèntims dels llocs que varem visitar.
Les Arnaules (Bages)
És una explotació agrària familiar que es dedica a la producció d'hortalisses
i fruita de temporada. Alguns dels productes estrella de la finca són
l’albergínia blanca, el tomàquet rosa i el tomàquet mamella de monja. A part
d’aquestes i altres hortalisses, també hi trobem fruita com les cireres i els
préssecs.
Oli Migjorn (Bages)
És un projecte que va néixer l'any 2007 amb la voluntat de recuperar la finca
de Migjorn, situada al terme municipal de Navàs, a la vall del Cardener. La
seva fita més important és la de recuperar la varietat d'olivera autòctona i
originària de l’entorn del riu Cardener, la Corbella.
Cal Masses (Bages)
És una petita explotació ecològica de poc més d'una hectàrea d'horta. La seva
passió és per recuperar el sabor de les petites coses. Han recuperat els
antics camps i cultiven farratge per a unes quantes vaques i vedells d'engreix
que tenen per netejar el sota bosc. Reguen amb l'aigua que recuperen d'una
antiga mina de la finca.
Formatges Muntanyola (Bages)
Elaboren formatges artesans de cabra, vaca, búfala i ovella des de Ca
l'Urpina, una finca situada a raser del massís de Montserrat i que forma part
del projecte social de la Fundació AMPANS. La Fundació dóna feina a persones
amb discapacitat Intel·lectual que gràcies a una ocupació digna i de qualitat
poden fer realitat el seu projecte de vida.
Celler Can Morral del Molí (Baix Llobregat)
És una explotació agrícola dedicada al conreu de la vinya i l'olivera. Fan
producció pròpia de vins i oli a partir de vinyes velles de més de 60 anys en
producció ecològica i d'oliveres centenàries. Destaca la recuperació de la
varietat Becaruda, autòctona del Baix Llobregat i el Vallès Occidental.
La Muntada (Vallès Occidental)
La Muntada és una escola de natura que es troba al Parc Natural de Sant
Llorenç del Munt. Han recuperat l'antic cultiu de la vinya a Sant Llorenç, amb
varietats autòctones com Picapoll, Samsó, Sumoll, Ull de Llebre i Garnatxa
blanca. Treballen en ecològic, (pendents d'obtenir la certificació), i ho fan
amb l'ajuda d'un grup de persones amb algun tipus de dificultat, en conveni
amb l'Olivera Cooperativa. Enguany, han embotellat la primera anyada dels seus
vins.
Cap comentari