Anem a plaça, anem al Born. Memòries d'un mercat


Històricament el Born ha estat espai de mercat i de comerç. Ja ho havia estat abans de que la construcció de la fortalesa de la Ciutadella obligués a enderrocar gran part del barri més actiu de la ciutat. La tradició de mercat venia de l'edat mitjana, i l'enderroc del prop d'un miler d'habitatges no va pas fer canviar aquest fet. Llavors els mercats es feien a l'aire lliure, a plaça, i el mercat del Born es va seguir fent a plaça fins a finals del segle XIX.

Les coses comencen a canviar quan es cedeix l'espai que ocupa la ciutadella a la ciutat i s'enderroca la fortalesa. Per urbanitzar l'espai i construir l'actual Parc de la Ciutadella, es va fer un concurs públic que va guanyar, l'any 1870, en Josep Fontserè. El seu projecte incloïa, sense que fos demanat, construir un mercat cobert en una estructura de ferro i vidre. Així, l'any 1876 es va inaugurar el primer mercat cobert de Barcelona.


Per aquells temps era un edifici de grans proporcions que va acabar d'omplir-se totalment i mai va acabar de funcionar com a mercat detallista. El fet que s'hagués construït en un lloc de nova urbanització, que fos el primer d'un nou model de mercat i la competència amb altres mercats més actius potser en foren la causa. Tot i això, va funcionar com a mercat detallista fins a l'any 1921, any en que es converteix en el mercat central majorista de fruita i verdura. Es suposava una solució provisional que va durar 50 anys, fins a 1971.

L'any 1971, d'un dia per l'altra, el Born queda buit. Va ser en el moment en que es posa en marxa la nova central Mercabarna a la Zona Franca. Els plans inicials passaven per enderrocar el mercat, cosa que sortosament va evitar la oposició veïnal i ciutadana. Durant més de 30 anys va ser a l'espera de trobar-hi un ús definitiu. Mentrestant, s'hi va fer una primera restauració d'urgència entre els anys 1977 i 1982 i es va dedicar a usos diversos: concerts, mítings de campanyes electorals, exposicions... però la major part del temps va romandre buit i abandonat.


Finalment es va planificar una restauració definitiva quan a l'any 1996 es va decidir destinar-lo a acollir la Biblioteca Provincial de Barcelona. Però hi va aparèixer un entrebanc inesperat: en començar les obres es van descobrir les restes arqueològiques que avui s'hi poden visitar. Això va fer que es descartés el projecte de biblioteca i, després de molts debats, es va destinar l'espai al Centre de Cultura i Memòria que acull actualment. La restauració definitiva es va fer, doncs, entre els anys 2002 i 2013.

Ben coneguda és la dita que diu «Volta el món i torna al born», i ben coneguda és la vitalitat que sempre ha girat al voltant d'aquest edifici. Ara, 45 anys després del tancament com a mercat majorista, es vol recuperar la memòria d'aquest mercat històric. Fins al mes de novembre d'enguany, podreu visitar l'exposició «Born: Memòries d'un mercat» que fa un passeig per la història del que sempre serà «El Mercat del Born».