Fira Modernista de Terrassa: quatre propostes imprescindibles

Aquest proper cap de setmana –12, 13 i 14 de maig– torna la Fira Modernista de Terrassa, que ja arriba a la seva 15a edició. La fira ens trasllada al tombant dels segles XIX i XX, i l'edició d'enguany estarà dedicada a un dels grans impulsors del moviment, Santiago Rusiñol, qui ja va organitzar les primeres Festes Modernistes de Sitges entre 1892 i 1899.


El programa ve carregat d'activitats, visites teatralitzades, passejades amb vestuari d'època, espectacles, passejades, ruta gastronòmica, mercat i un llarg etcètera. Una de les oportunitats que tenim durant la fira, és gaudir de les jornades de portes obertes que trobarem a molts edificis modernistes de la ciutat, que en són molts.

Per al meu gust, les visites modernistes –gratuïtes durant la fira– que no us podeu perdre són els següents:

1. Masia Freixa

Una de les joies modernistes de la ciutat. Enguany s'ha treballat en la restauració de la coberta per tornar-li el seu aspecte original i la brillantor que havia perdut. Aquest edifici va ser originalment una fabrica de filats i teixits que el seu propietari, en Josep Freixa, va reconvertir en la  seva residència particular.


2. Casa Alegre de Sagrera

El que veiem actualment és el resultat d'una reforma de l'any 1911. El resultat va ser un edifici eclèctic que inclou molts elements modernistes. De tots, el meu preferit, és la tribuna envidriada; una preciosa galeria d'estructura metàl·lica amb vitralls pintats i emplomats amb vistes al pati i al jardí. La planta baixa està presidida per un gran saló amb columnes de marbre rosa i una gran escala de fusta de caoba que ens durà a la planta superior.


3. Vapor Aymerich, Amat i Jover

És un dels vapors més bonics que podeu imaginar. La seva nau de producció és diàfana, amb 300 columnes de ferro forjat que sustenten la coberta. I és la coberta l'element més destacat de tot l'edifici: està feta a base de volta catalana de maó pla amb unes amplies claraboies orientades al nord. Això facilita una perfecta il·luminació zenital a tota la nau. No us podeu perdre pujar a la terrassa del museu per veure-la des de dalt.  El vapor acull el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya que durant la Fira Modernista ofereix una programació especial.


4. Ruta audio-guiada pel modernisme Terrassenc.

Es tracta d'una passejada pel centre de la ciutat amb l'ajuda d'una audioguia en format MP3, que podeu descarregar de forma gratuïta. La guia ens passeja pels 10 edificis modernistes més destacats, dels 28 que formen la ruta completa. Inclou la visita als tres edificis que ja us he proposat, cosa que us ajudarà en la seva visita.

L'àudio-guia inclou un mapa i un petit fulletó amb les adreces de cada edifici. Cal tenir en compte, però, que la numeració dels capítols de l'àudio-guia es refereix a la numeració que trobareu al mapa i pot no correspondre amb aquella que veureu a la senyalització del carrer.