Un secret al centre de Barcelona: Domus Romana i Sitges Medievals


Fa uns dies varem anar a fer una visita al Palau de la Generalitat de la que us parlaré aviat. Mentre esperàvem que ens rebessin varem tafanejar pels carrerons del voltant. Va ser una sorpresa descobrir, al carrer de la Fruita, una porta poc indicada que permet l'accés a un jaciment amb restes romanes i medievals.

Aquestes restes es troben sota de la Casa Morell, una obra de Josep Oriol Mestres aixecada l'any 1851 a tocar de la Plaça Sant Jaume. El jaciment es va descobrir en una rehabilitació de la casa l'any 1999 i es va inaugurar per les visites al públic el dia de Sant Jordi de 2011. Es tracta d'un jaciment de primer ordre que mostra una interessant superposició de capes: una Domus Romana, un magatzem amb sitges medievals i la Casa Morell.


La Domus Romana correspon a una gran residència senyorial amb diversos establiments comercials del segle IV. Totes les construccions formaven una sola unitat i la seva ubicació, a tocar del fòrum, indiquen que devien de ser propietat d'algun personatge important amb els suficients recursos i poder per ubicar-se en aquest lloc. Es conserva part de l'estructura del jardí, del peristil i de la decoració, de la que cal destacar-ne els mosaics. També es poden identificar tres establiments comercials (tavernae).

De l'època medieval, trobem les sitges que formaven part d'un magatzem d'un casal del Call Jueu dels segles XIII-XIV. A la part baixa del casal hi havia l'espai d'emmagatzematge del que s'han recuperat un total de sis sitges de grans dimensions i altres dipòsits. El casal es situava al límit est del Call, i es suposa que devia formar part de l'alfòndec, un equipament comercial que acollia als mercaders i als seus productes.


Amb l'expulsió dels jueus, els propietaris del casal, van decidir vendre el casal que va passar per diversos propietaris, sovint consellers i alts funcionaris. L'edifici actual, de 1851 va ser un encàrrec de Joaquim Morell, propietari de la finca, qui va donar nom a la casa. La darrera reforma ha estat la seva adequació com a edifici administratiu de la Generalitat. Va ser en aquesta última reforma quan es van descobrir les restes.

El conjunt és propietat de la Generalitat, però es fa càrrec de la seva gestió el Museu d'Història de Barcelona. El conjunt només es pot visitar els diumenges al matí (no obre altres festius). Per a grups es pot fer una reserva prèvia per visitar-lo entre setmana.