El Palau de Maricel, símbol de Sitges


El Palau de Maricel és un dels edificis més emblemàtics de Sitges. Forma part del conjunt artístic i monumental de Maricel, d'estil noucentista, que es va construir entre els anys 1910 i 1918 en el que llavors era el barri pescador de Sitges. La construcció va ser obra de l'enginyer i artista Miquel Utrillo per encàrrec del magnat americà Charles Deering. Aquest preciós edifici no només amaga molts detalls, sinó també històries interessants que podem escoltar en fer-hi una visita guiada.

La primera cosa curiosa és saber com el magnat americà va acabar construint un palau en el que llavors era una vila pobre en un racó de la costa catalana. La seva arribada a Sitges va ser a través de Ramon Casas amb qui havia fet amistat i de qui havia esdevingut mecenes. En un viatge que varen fer junts per Catalunya varen visitar a Santiago Rusiñol al Cau Ferrat i Deering es va enamorar de l'indret. El primer que va fer, va ser comprar l'antic hospital que convertiria en la seva residència –avui Museu de Maricel– i tot seguit les casetes de pescadors de l'altra banda de carrer on va construir-hi el palau.


L'edifici va rebre el nom de Maricel inspirat en la obra homònima d'Àngel Guimerà i pel paisatge que s'hi pot veure davant del mar. L'escut de que es va dotar és el d'un sol ixent de color roig  sobre les onades blaves de la Mediterrània. També aquest escut es va inspirar en la portada del llibre Oracions de Santiago Rusiñol. Per construir l'edifici, Utrillo es va inspirat en el Cau Ferrat, i  en les cases pairals sitgetanes de Can Falç i Can Llopis.

Durant la construcció es van incorporar elements arquitectònics portats de diferents indrets d'Espanya. Per posar alguns exemples, la porta principal era a Cadalso de los Vídrios (Madrid), la balconada de Santa Coloma de Queralt, un escut de Jaca, rajoles de les cuines de l'antic hospital de la Santa Creu de Barcelona i una llarga llista d'elements. Sembla que aquesta incorporació d'elements diversos va ser la que va inspirar Miquel Utrillo a dissenyar el Poble Espanyol de Barcelona. 


Els diferents salons on Charles Deering va disposar les seves col·leccions d'art són els espais que estructuren el palau: el  Saló d'Or, el Saló Blau, la Sala Capella i la Sala Vaixells. Però possiblement el que cridarà més l'atenció del visitant seran l'escala d'entrada, la terrassa i el claustre, lloc aquest últim des d'on podrem gaudir d'unes esplèndides vistes del mediterrani. La seva decoració singular, d'estil noucentista, marca el caràcter únic de tot el conjunt.

En el seu moment el palau va acollir la impressionant col·lecció del seu propietari. En les seves parets hi van lluir quadres de Casas, Rusiñol, Velázquez, Goya, El Greco i Zurbarán, entre d'altres. Les sales s'omplien amb col·leccions de tapissos, forja, mobiliari, escultura i altres elements de totes les disciplines artístiques. L'any 1921, sembla que per desavinences Utrillo per tema de diners, Deering marxa de Sitges i s'endú tota la seva col·lecció d'art.  L'any 1932 els seus hereus llogarien l'edifici a  la Junta de Museus de Catalunya i l'any 1954 l’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de Sitges.