Colet Clàssic Penedès, passió per la bombolla


Ja fa unes setmanes que varem fer una visita a Colet, un petit celler de Pacs del Penedès que remunta els seus orígens agrícoles i vitícoles al segle XVIII i que va iniciar la producció d'escumosos l'any 1987. Durant els primers anys els seus vins es varen produir dins la denominació d'origen Cava, una denominació que van abandonar l'any 2004 per centrar-se exclusivament en la DO Penedès. Avui en dia elaboren els seus vins sota la denominació Clàssic Penedès.

Quan varem ferla visita ens va rebre la Irene, qui ens va fer cinc cèntims del celler mentre ens convidava a començar fent un cafè. De seguida s'hi va afegir en Sergi Colet, qui des del primer moment ens transmet la seva passió per la feina i la seva passió per la bombolla. Durant la visita en Sergi ens explica amb tot detall l'elaboració dels seus vins i els motius que el van dur a abandonar la DO Cava: poder utilitzar varietats de raïm que no hi estan autoritzades.


El celler és funcional i pràctic. Aquí no trobarem files de pupitres ni sales de botes. La instal·lació és de construcció moderna que aprofita allò que pot aportar la tecnologia sense perdre de vista el sistema tradicional de producció. En ser Clàssic Penedès, els seus vins s'elaboren pel sistema tradicional i tots ells han de tenir un mínim de 15 mesos de criança. Els clàssics de Colet tenen una criança en ampolla mínima de 18 mesos i, en algunes varietats s'allarga fins als 4 anys.

Feta la visita al celler, ens acompanyen a la Finca Romaní, a la població veïna de Sant Martí Sarroca. Allà hi tenen la casa pairal que reserven per a us privat excepte un espai, que abans era el corral, i que han convertit en una preciosa sala de tast. A banda de les vinyes, crida l'atenció un preciós passeig d'oliveres que ja tenen més de 200 anys. En Sergi ens parla de la feina de pagès, de l'herència familiar de la que se sent orgullós; ens explica que ja juga amb els seus fills a descobrir les aromes del vi.

Un cop entrem a la sala de tast, que ens enamora, arriba l'hora de fer el mateix que ell feia allà amb els seus pares: destapar les ampolles de vi. Tastem diferents vins, i comencem pel «Tradicional», el seu clàssic més ortodox i que elabora a partir de la combinació tradicional de Xarel·lo, Macabeu i Parellada. Té una criança de 24 mesos i és l'etiqueta de la que elaboren més ampolles, gairebé la meitat de la producció total.


Segueix el tast amb altres combinacions més arriscades: Per una banda «Vatua!» que elabora a partir de Muscat, Parellada i Gewürztraminer i té 24 mesos de criança. Per l'altra «Assemblage», un rosat amb 30 mesos de criança que s'elabora a partir de Chardonnay i Pinot Noir. Per acabar fem un tast de l'últim projecte d'en Sergi, el «Colet Navazos». Es tracta d'una elaboració de dos vins amb 26 i 41 mesos de criança que tenen com a característica que els seus licors d'expedició són vins secs de xerès madurats en bota de roure: Flor de Manzanilla i Palo Cortado.

Aquesta va ser la nostra primera visita als cellers que conformen la Carretera del Vi; tant en Sergi com la Irene ens van fer gaudir d'un matí molt agradable. Un molt bon començament amb una visita imprescindibles pels amants dels Clàssics Penedès.