Oller del Mas: el celler d'un castell medieval


Ja fa uns dies us vaig explicar que, amb motiu del seu desè aniversari, varem dinar al Restaurant Montiel. Llavors vaig apuntar-vos que tots els plats es van maridar amb els vins del celler Oller del Mas, del que vàrem poder tastar els seus millors vins. L'encarregat del tast va ser en Marc Maldonado, director comercial del celler, qui ens va fer cinc cèntims dels més de 1.000 anys d'història i de les 36 generacions de la família.

Sempre que puc, per conèixer millor un vi o un celler, m'agrada anar-hi, trepitjar la seva vinya i entrar seu celler i aquest diumenge ho vaig fer amb aquest. Aprofitant una visita especial teatralitzada on la Guillermona (en realitat la Carla) ens va acompanyar pel Castell per donar-nos-en tots els detalls. És una visita especial que es feia amb motiu de la Festa de la Llum de Manresa. Però no patiu, durant tot l'any el celler organitza tota mena de visites i activitats.


La visita ens ha permès conèixer el castell medieval al voltant del que es situa tota la finca. Un castell que conserva els retrats dels avantpassats que es van pintar a l'edat mitjana i que certifiquen una història única. Durant més d'una hora varem poder entrar al castell i passejar al seu voltant; varem pujar a la torre més alta i baixar al celler més fosc. Al final ens van obsequiar amb un got de vi a doll, del que no ens varen donar gaire detalls.

Feta la visita, tornem ara al tast de fa un parell de setmanes al Restaurant Montiel. Els vins que varem tastar són quatre, les tres varietats del Bernat Oller i el vi de finca Arnau Oller. Un detall molt interessant és que en tots els vins del celler hi ha ha present, en major o menor proporció la varietat autòctona del Pla de Bages: el picapoll, ja sigui la varietat blanca o la negra.

De l'Arnau Oller varem gaudir dels tres vins de l'anyada 2015: blanc, rosat i negre. El primer va ser el Blanc de Picapolls, que s'elabora meitat i meitat amb picapoll blanc i picapoll negre. És un vi on predominen els aromes de fruita blanca. El rosat s'obté amb una combinació de merlot i picapoll negre i hi predomina l'aroma fresc a fruita vermella. Pel que fa al negre, és bàsicament merlot amb una petita proporció de picapoll negre, un vi fresc i afruitat amb aromes balsàmics i de fruita fresca.


El darrer vi que vàrem tastar, va ser l'Arnau Oller selecció de la família 2014, que ha obtingut la distinció de Vi de Finca. En aquest cas parlem d'un merlot, també amb una petita proporció de picapoll negre. Es tracta d'un vi suau, elegant i subtil, de producció limitada, que només es pot fer en anyades molt excepcionals.

Em vaig quedar amb les ganes de poder tastar el seu Especial Picapoll, elaborat 100% amb picapoll negre. En lloc d'això, i abans de dinar, em van sorprendre amb el seu vermut de picapoll negre, una novetat del celler que és fruit de la maceració amb plantes de la pròpia finca com el romaní la farigola i l'espigol.