El Mercat Central de Sabadell


Hi ha històries i llegendes al voltant de l'origen del topònim de Sabadell. Descartada la llegenda que el nom procedeix de la ceba que hi ha al seu escut, avui en dia la teoria més acceptada és que tingui origen en sabbatum (dissabte), que era el dia en que es celebrava el mercat setmanal.

Avui en dia, el Mercat Central de Sabadell es situa en un edifici d'estil noucentista construït l'any 1930. Tot i les reformes i rehabilitacions que s'hi han fet, la darrera finalitzada l'any 2004, al seu interior encara hi trobem algunes parades que segueixen el disseny original. Aquest edifici va substituir el mercat a l'aire lliure que, fins llavors, s'ubicava a la Plaça Major.


El mercat es va aixecar en el lloc que fins llavors s'anomenava Camp de la Sang. La seva construcció va ser encarregada a l'arquitecte municipal Josep Renom i la primera pedra es va col·locar durant la festa major de 1927. El desnivell del terreny es va aprofitar per crear un edifici amb una planta semi-soterrada que facilitava una zona de magatzematge. Avui en aquesta planta hi ha un supermercat i un restaurant. Les parades es situen a la planta superior, en una sala diàfana de 3.380 m2 de superfície.

La planta de l'edifici és irregular, tot i que pràcticament rectangular amb unes dimensions de 52x65 metres. La coberta es sustenta gràcies a una complexa estructura metàl·lica i s'aixeca fins a 22 metres per damunt de les parades de vendes. És un clar exemple de l'arquitectura del ferro que va permetre cobrir grans espais a un cost reduït.


L'edifici s'aixeca en una construcció de maó i formigó armat amb uns grans finestrals que faciliten una una bona il·luminació zenital. Les entrades es situen als quatre xamfrans de l'edifici i, en la seva part més alta el desnivell es salva amb una escala monumental. Sobre cada una de les portes hi podem trobar uns preciosos vitralls dissenyats pel mateix arquitecte. En dels xamfrans s'hi va situar un dipòsit d'aigua que podem descobrir per estar cobert amb una cúpula.

El mercat ha estat, des del primer moment, un centre econòmic de la vida de la ciutat. A banda de les parades que trobem al seu interior, també hi ha molta activitat al seu voltant durant tota la setmana. De dimarts a dissabte hi trobem el mercat de pagès, on els productors venen allò que conreen. Els diumenges hi trobem el mercat de brocanters i els dilluns el mercat ambulant.