Celler Cooperatiu d'Artés: Més de 100 anys d'història


Aquest dissabte vaig tornar al Celler Cooperatiu d'Artés per visitar-lo amb una colla d'amics. És un d'aquells cellers especials, amb un ambient molt familiar i acollidor. Només entrar per la porta et reben amb un somriure, amb ganes d'ensenyar-te casa seva i fan que t'hi sentis d'allò més bé. Aquest és un dels motius que fan que de tant en tant m'hi deixi caure per fer-hi una copa o un vermut mentre hi compro unes ampolles de vi.

Artium és la marca dels vins del Celler Cooperatiu d'Artés fundat ara fa més de cent anys. L'any 1908 neix amb el nom de Sindicat Agrícola d'Artés, i l'any 1914 ja disposaven de les primeres instal·lacions. Des de llavors el celler va anar creixent i l'any 1935 es construeix el nou celler cooperatiu a on es traslladen les instal·lacions.


El celler ha patit diferents crisis que, per sort, ha pogut superar. La primera arriba l'any 1936, amb motiu de la Guerra Civil. Una segona crisi la pateixen a partir de finals de la dècada de 1960, amb la industrialització i la mecanització del conreu de cereals. El punt crític arriba l'any 1988 quan es planteja llogar o vendre les instal·lacions del sindicat. Per sort, això no va passar i es va apostar per iniciar una recuperació de la vinya. Aquell mateix any aconsegueixen la denominació de Vins de la Terra.

La plantació de vinyes va creixent i el Celler Cooperatiu d'Artés impulsa la creació de la denominació d'origen Pla de Bages. Denominació que s'atorga l'any 1995 gràcies a la qualitat dels seus vins. Actualment el celler elabora vins blancs, negres i rosats a banda d'una selecció de caves de gran qualitat. Els seus vins blancs són mono-varietals de Picapoll –la varietat autòctona del Bages– mentre que els negres són de les varietats merlot i cabernet. Els seus rosats, molt recomanables, s'obtenen a partir de les varietats cabernet, sumoll i mandó.


Tot i aquests èxits i el haver pogut resistir la darrera gran crisi econòmica, van patir una nou daltabaix el dia 2 de juliol de 2015 quan l'edifici va patir un esfondrament al cedir una de les columnes que en sostenia l'estructura. Per sort no es van haver de lamentar víctimes personals, però els danys materials i sentimentals varen ser força importants.

Aquest esfondrament va estar a punt d'acabar amb la història del celler cooperatiu. Però el suport rebut per part dels productors de la comarca, dels clients fidels i dels socis, els va animar a remuntar i a reconstruir l'edifici esfondrat. En aquest sentit han sabut fer de la crisi una nova oportunitat i a mitjans del mes de novembre passat van inaugurar el nou Espai Artium. Aquest espai es destina ara a la degustació, venda i visites al celler. Un bon lloc on gaudir d'una bona estona tot fent el vermut, tastant els productes del celler o fent una visita guiada a les caves.


La nostra visita va consistir en una visita a les caves, fins a tres pisos sota terra mentre ens explicaven la seva història. Vistes les caves, les botes on reposa el vi, els pupitres on neix el seu cava i altres racons, varem gaudir d'una degustació dels seus vins que, en aquest cas, es va acompanyar d'una degustació de productes del projecte Terra de Profit. Una manera fantàstica de passar un matí mentre descobreixes que varen ser la primera cooperativa de l'estat en elaborar cava (l'any 1949) i els qui varen protegir la varietat de raïm Picapoll (l'any 1955) abans no acabés de desaparèixer.