La Masia Freixa, Terrassa


La Masia Freixa és un edifici modernista que trobem en una zona ben cèntrica de Terrassa. Avui és una de les joies egarenques d'aquest estil. Ens pot agradar més o menys, però segur que no ens deixarà indiferents. A mi personalment, és un edifici que em fascina, que m'atrau, del que m'agrada imaginar-ne la construcció.


L'edifici, però, no va tenir sempre l'aspecte que avui li coneixem. Es va construir l'any 1899 com a una fàbrica de filats i teixits, però sembla ser que no va arribar a fer mai aquesta tasca. Va ser l'any 1907 que l'arquitecte Lluís Muncunill va reforma-la per transformar la nau industrial en la residència de la família d'en Josep Freixa. En la primera reforma es va afegir el cos central. L'any 1914 s'hi va incorporar la torre minaret que tenia només la funció de mirador. Les reformes van donar-li l'aspecte que li coneixem, amb una coberta ondulant de volta catalana i una gran presència dels arcs parabòlics. En destaca la seva galeria porxada amb un arrambador de ceràmica blanca.

En la seva època hem d'imaginar la casa enmig del camp, d'aquí que l'anomenessin masia, i amb uns jardins que l'envoltaven i que avui conformen el parc de Sant Jordi. Aquest parc va ser el primer parc públic de Terrassa quan l'any 1959 l'ajuntament va comprar l'edifici. Si voleu saber-ne més, us recomano la lectura de l'article que en va publicar la revista Terme.

Actualment aquest edifici acull l'Oficina de Turisme de Terrassa i les oficines de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya. Tot i que el seu interior ha patit algunes reformes al llarg del temps, l'edifici encara llueix tot el seu esplendor. Val la pena acostar-s'hi qualsevol dia a fer-hi una visita, a passejar pel parc. A prendre la fresca a la porxada... A les 12 de migdia, s'hi pot fer una visita guiada gratuïta tots els dies de la setmana.