Oli d'oliva Vera


Aquest matí hem anat a fer fer un tomb per la fira de l'Oli Vera, a Bigues i Riells. Un oli d'oliva verge extra que desconeixia totalment ja que és tracta d'un tipus d'olivera molt concreta d'aquesta zona. Així que vàrem poder conèixer, tastar i comprar l'oli d'aquesta varietat del Vallès Oriental.

Encara que també es pot trobar de forma testimonial en altres indrets, l'olivera de la varietat Vera, va ser predominant al Vallès (Occidental i Oriental) i també s'estén pel Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat. Depenent de la zona, també es coneix amb els noms de "Grossal" o "Tinenta". Ha estat habitualment un conreu secundari a les nostres comarques, per aquest motiu es troba en plantacions irregulars i amb arbres de molta edat.

Es tracta d'una varietat força productiva, però també alternant, de maduració tardana i amb bona capacitat d'adaptació a condicions adverses. L'oli que se'n produeix és d'un verd intens, lleugerament afruitat, amarg i picant intens, amb aromes secundàries de fulla i menta. Al Vallès no hi ha gaire costum de filtrar l'oli, el que s'anomena "oli del raig" i que va deixant un solatge al cul de l'envàs. Es justament acabat de fer quan presenta les seves millors característiques organolèptiques; unes característiques que es van perden amb el pas del temps, sense deixar de ser un oli excel·lent.


Enguany s'ha celebrat la quarta edició d'aquesta petita fira i ja s'ha convertit en una cita consolidada pel que fa a la seva tasca de reivindicació i recuperació de la varietat Vera. La fira ens ofereix la possibilitat de conèixer i tastar aquest oli i xerrar amb els seus productors. Un d'ells, de Can Nualart, ens explica que cada any exhaureixen la producció; bon senyal! Naturalment, no hem deixat de comprar-ne unes ampolles per endur-nos a casa. Durant tot el matí s'ha pogut fer una visita al trull de Can Sapera, participar en un tast d'olis o gaudir d'un taller de cuina, entre altres activitats.

La fira l'organitza  l’Ajuntament de Bigues i Riells amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental i Slow Food Vallès Oriental. Compta amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.