Una visita a l'ecogranja Salgot

Aquesta és una visita que feia temps que teníem pendent; volíem conèixer l'ecogranja Salgot i veure la cura que en aquest lloc tenen dels animals. Es tracta d'una granja ecològica en tots els sentits, molt més enllà del purament productiu. Lògicament, la finalitat de l'empresa és produir embotits de qualitat, cosa que saben fer molt bé, però el respecte pel medi ambient és també una cosa que es prenen molt seriosament.

A Salgot són mestres xarcuters des de l'any 1928 i sempre s'ha mantingut com una empresa familiar. D'aquest detall és una de les primeres coses que te n'adones quan visites la granja. Dolors Salgot, neta del fundador de l'empresa, rep les visites a la granja. Les seves explicacions ens guien per tota la visita, i mentre ho fa t'adones de la passió que posen a la seva feina. Aquella petita empresa que va néixer a la Plaça Major d'Aiguafreda ara és referent de qualitat dins i fora de Catalunya.

La granja es troba a la finca El Saüc, a les portes del Parc Natural del Montseny. Es situa en un lloc privilegiat, en un entorn preciós amb unes vistes espectaculars dels Cingles de Bertí. Per construir-la es va triar l'espai d'una antiga pedrera, un indret molt degradat i malmès. Ara la zona ha estat recuperada i reforestada, i els edificis s'han integrat d'una manera molt curosa amb el paisatge.

L'orientació de les naus està pensada per augmentar el confort dels animals, que així poden rebre radiació solar directe. En aquesta granja, els animals disposen d'amplis espais interiors i exteriors; molt per damunt del que exigeix la normativa de producció ecològica; d'aquesta manera poden desenvolupar les seves conductes naturals. Res a veure amb la cria intensiva en espais reduïts. Durant la visita podrem veure els animals i fins i tot donar un manat d'alfals o aglans als garrins.

Tota la instal·lació és totalment eco-sostenible, des de la producció d'energia, fins a l'obtenció d'aigua i el tractament de residus. Compten amb una planta de depuració biològica i es procedeix al compostatge dels fems. Per a neteja i rec s'utilitza tant aigua de pluja com les aigües grises depurades. Per la producció d'energia disposen d'un gran panell fotovoltaic.

Us animo a fer una visita a la granja per veure de primera ma que la producció es pot fer d'una manera ecològica; la canalla s'ho passen d'allò més bé. Al final, podreu fer un tast dels productes de la línia ecoSalgot.