Monestir romànic de Sant Pau del Camp


De tant en tant descobreixes indrets que no sabies que existissin, i aquest n'és el cas. Vaig descobrir Sant Pau del Camp per casualitat, un dia que em vaig deixar caure pel barri del Raval de Barcelona i em vaig endinsar pels seus carrerons. Així que vaig prendre'n nota i dies després vaig anar-hi a fer la visita que el lloc es mereix.

Sant Pau del Camp és un petit monestir romànic enmig de Barcelona i va ser fundat per Guifré-Borrell entre els anys 897 i 911. Tot i la seva importància monumental, és un dels monestirs dels que la documentació existent és escassa i confusa. Així, la primera referència escrita data de l'any 985, quan Al-Mansur va atacar Barcelona. Tenint en compte que llavors el monestir estava aïllat, es pot suposar que l'atac podria haver-ne destruït els arxius.

A l'entrada ens informen que una de les particularitats d'aquest monestir romànic, és tenir un dels claustres més petits de tota Europa. I aquest claustre ens enamora, un lloc tranquil que convida al silenci, a gaudir de cada pedra o a asseure's en un racó a passar el matí llegint. Quan hi passegem, tindrem la sensació de que el temps s'hi ha aturat.

Una particularitat que fa aquest claustre tan encantador en són els arcs lobulats, de clara tradició àrab. Val la pena entretenir-se contemplant l'ornamentació dels 48 capitells, tot i que no és gaire variada i que molts d'ells van ser devastats. Intenteu trobar-ne dos, un amb la representació d'Adam i Eva al costat de l'arbre i la serp del pecat; i l'altre que representa una sona turmentada per dos gripaus que li devoren els pits.

Es tracta d'una de les esglésies més antigues de Barcelona, i en el seu temps va ser un monestir benedictí. Tot i haver patit nombrosos atacs i reconstruccions, es troba en molt bon estat de conservació . L'església, renovada al segle XIII, és de planta de creu llatina, amb tres absis i volta de canó apuntat. El braç dret del creuer enllaça amb la sala capitular, d'estil gòtic, i que també comunica amb el claustre romànic. Per fer-ne la portalada es van aprofitar dos capitells de marbre d'origen visigòtic.