La Colònia Güell: Una joia del modernisme català


Fer una passejada per la Colònia Güell ens trasllada a l'atmosfera modernista del segle XIX. La seva riquesa en patrimoni històric i artístic és el que la fa tan especial. Un lloc on passejar per carrers plens d'edificis singulars i un lloc on comprar al mercat de pagès dels dissabtes. No ens podem deixar perdre la preciosa Cripta Gaudí, una església inacabada que havia de ser una maqueta monumental de la Sagrada Família.


El «Vapor Vell» del barri de Sants ja no s'adaptava a les necessitats de l'empresa, o potser s'havia fet petit. Va ser llavors, l'any 1890, quan l'industrial Eusebi Güell va decidir traslladar la fàbrica cotonera a la finca agrícola de Can Soler, a Santa Coloma de Cervelló. Aquesta finca, de més de 160 hectàrees, havia estat adquirida pel seu pare 30 anys abans.

El projecte de la Colònia va ser encarregat a Antoni Gaudí, qui es va encarregar de la distribució del conjunt, que va constar de la fàbrica i els habitatges dels treballadors. També hi va deixar espai pels comerços, la fonda, l'escola, el teatre, la cooperativa i la capella. Antoni Gaudí es va encarregar personalment de la construcció de l'església de la que només es va construir la cripta. A la mort d'Eusebi Güell l'any 1918 els seus hereus n'abandonaren la construcció.


La Colònia és un lloc per a passejar-hi amb tranquil·litat tot gaudint de la seva bellesa. Els seus carrers tenen un encant especial i estan esquitxats per edificis modernistes construïts pels col·laboradors de Gaudí. Mireu on mireu només hi trobareu racons plens d'encant. S'hi conserva un ric patrimoni històric i artístic i per aquest motiu ha estat declarada «Bé d'Interès Cultural - Conjunt Històric».

Els matins de dissabte encara hi trobem el mercat de pagès on podem comprar productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Us recomano que us hi acosteu i gaudiu de productes de la terra de qualitat acabats de collir. Potser algun dissabte m'hi trobeu fent la compra!

A la Cripta Gaudí, l'arquitecte va aplicar per primer cop totes les seves innovacions arquitectòniques. Antoni Gaudí pretenia que fos la maqueta monumental de la Sagrada Família. És per aquest motiu que va assajar-hi algunes solucions constructives que després va aplicar al disseny del temple. Des dels elements ornamentals fins al mobiliari, la cripta és plena de mostres del geni de l'arquitecte i del seu domini de totes les arts aplicades.  Va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005.

Us animeu a fer-hi una visita? Fins i tot té estació pròpia dels Ferrocarrils de la Generalitat!