Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

«Catalunya és romànica, gòtica i modernista, però Catalunya també és industrial». Amb aquestes paraules d'en Jaume Perarnau, director del mNACTEC, començava ahir la presentació del mapa del patrimoni industrial de Catalunya. Aquest mapa interactiu mostra la selecció dels 150 elements imprescindibles d'aquest patrimoni. L'acte es va realitzar a l'antiga fàbrica Estrella Damm, edifici que ha estat inclòs en aquesta selecció.

El patrimoni industrial català és molt ric, ja que Catalunya ha estat des de sempre una regió capdavantera en els processos industrials. Ja al S.XVIII va ser una de les primeres regions d'Europa en establir formes de producció clarament industrials. Ens trobem, doncs, amb bens immobles (edificis), béns mobles (maquinaria i utillatges) i bens intangibles (processos productius).

Aquest mapa s'ha elaborat en base a diferents criteris. Així, per fer la selecció, s'ha tingut en compte el testimoniatge industrial, històric, social i arquitectònic que representen; que els elements conservin la major part dels seus components originals; la seva diversitat geogràfica; el valor paisatgístic, territorial, estètic i artístic. Hi trobarem elements d'obra pública o de serveis, elements industrials i elements preindustrials.

El mapa permet cercar per paraula clau, comarca, municipi o tipus d'element i ens suggereix, en tot moment, alguns punts d'interès de forma aleatòria. Cada element patrimonial disposa de la seva pròpia pàgina amb la descripció, nivell de protecció, curiositats, fotografies i dades de localització i contacte.

Tant la selecció dels elements com l'elaboració del mapa han estat realitzats pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. La seu d'aquest museu està ubicada a Terrassa a l'edifici de l'antic Vapor Aymerich, Amat i Jover, un preciós edifici modernista que també ha estat inclòs a la llista dels 150 elements imprescindibles del patrimoni industrial de Catalunya.