Fortificació ibèrica del Montgròs


El passat 3 i 4 d'octubre va tenir lloc el 15è cap de setmana ibèric. Un parell de dies en que es van dur a terme més d'un centenar d'activitats gratuïtes per donar a conèixer, una mica més, els ibers i la seva cultura. Per l'edició d'enguany, les activitats varen girar entorn el cuinar, el menjar i el beure. D'aquesta manera vàrem tenir l'oportunitat de saber una mica més sobre l'alimentació de fa més de 2000 anys.

Convidats per Turisme Montseny, i acompanyats de l'Ausic –un soldat iber– i la Bétenin –una ciutadana ausetana– varem poder visitar la Fortificació Ibèrica del Montgròs. Durant la visita varem descobrir com vivien i cuinaven els ausetans, antics pobladors de la contrada. Durant la visita també varem descobrir el què menjaven i bevien. En acabar varem gaudir d'un tast  ibèric acompanyat de cervesa i vi al gust antic (Vi de roses i vi de mel).

La imponent fortificació ausetana es troba enmig del Parc Natural del Montseny, en el terme municipal de El Brull. Només arribar-hi quedem impressionats pels seus espectaculars murs que fan gairebé 2,5 metres de gruix. La muralla es troba encaixada en els 150 metres d'amplada que té el coll d'accés al turó i forma part d'un sistema defensiu força complex. La primera muralla data, probablement, del segle V aC, tot i que la muralla principal actual es va començar a construir sobre el 300 aC, cosa que va suposar el desmantellament de la muralla anterior. 

Aquest jaciment es va descobrir de manera fortuïta l'any 1974 i l'any següent en va començar la seva investigació arqueològica. Actualment, gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament del Brull i la Diputació de Barcelona, es pot visitar de manera regular tots els caps de setmana.