Fes-te l'oli amb Empordàlia


Fes-te l'oli és una activitat que organitza la cooperativa Empordàlia, a l'Alt Empordà. Només es pot realitzar un parell de cops a l'any i ens permet voltar entre olivars, collir les olives, veure com es fa l'oli i gaudir d'un bon esmorzar. És una activitat perfecte per gaudir d'una estona divertida mentre aprenem moltes coses sobre el món de l'oli d'oliva.

Bufava la tramuntana el dia que varem decidir anar a fer-nos l'oli; prou per fer-se notar amb ganes, però no suficient per arribar a ser massa molesta. Volíem conèixer de primera mà tot el procés de producció de l'Oli de Pau, des de la collita de les olives, fins a l'embotellat i etiquetat.

Aquesta tramuntana, un tret climàtic tan característic de l'Empordà, és un dels factors que dóna el  seu caràcter propi a l'Oli de Pau;  un oli amb  sabor, cos, afruitat i verd, de molta intensitat. La terra, l'atenció que reben les oliveres i l'acurat sistema de producció són els altres factors importants. Però el secret rau en les varietats amb les que s'elabora aquest oli. I és que l'Oli de Pau s'elabora exclusivament amb dues varietats d'oliveres que només trobem a la comarca, argudell i corivell; aquesta darrera en menor proporció.

Varem sortir del celler de Pau, cap als camps d'oliveres d'un dels socis de la cooperativa. Aquell en el que el fruit  era al punt òptim per a la collita. Arribats al camp, varem poder veure com es recol·lectaven les olives, directament de l'arbre, i ens varen deixar provar les eines que feien servir. Bàsicament s'utilitzen dues menes de rasclets, accionats a mà o per un petit motor elèctric. Sigui quin sigui el mètode, cal tenir molta cura de no malmetre l'olivera ja que és dels brots nous, i els més tendres, d'on sortiran les olives l'any següent.


Collides les olives varem tornar cap al celler en un trenet que ens va passejar pels camps d'oliveres on varem veure exemplars ben espectaculars. Mentrestant ens varen anar explicant les característiques de cada olivera, dels sistemes de conreu, i de les diferents varietats que hi ha plantades a la zona. Arribats al molí, va ser el moment de començar l'elaboració de l'oli. A Empordàlia ens varen explicar tot el procés d'elaboració i ens varen acompanyar per les instal·lacions on varem poder veure tot el procés.

I va arribar l'hora d'esmorzar. Mentre les nostres olives continuaven el procés, nosaltres varem gaudir d'un bon esmorzar de pa amb tomàquet i embotit de la zona. Naturalment, tot regat amb els vins de la cooperativa. Per acabar-ho d’arrodonir, un bon assortiment de galetes amb una copeta de la seva garnatxa. Ja només quedava embotellar el nostre oli, posar-hi una etiqueta commemorativa de la jornada i endur-nos la nostra ampolla d'oli cap a casa.